Apa potabilă din Elveția, provine din subteran

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

80% din apa potabilă consumată în Elveția provine din subteran. Rezervele de apă sunt abundente, dar sunt tot mai expuse la poluare. 

În Elveția, apa potabilă este obținută din trei surse. Aproximativ 40% provin din apele subterane, alte 40% din izvoare și restul de 20% din apele de suprafață, în principal lacuri și râuri. Apa subterană se alimentează cu ploaie, topirea zăpezii și ghețarii, precum și infiltrarea cursurilor de apă. Rezervele subterane sunt imense: 150 de miliarde de metri cubi, ceea ce corespunde cu aproximativ volumul tuturor lacurilor elvețiene. Din această cantitate, doar puțin peste 1 miliard sunt utilizate pentru a satisface nevoile de apă potabilă. 

În teorie, ar fi posibilă extragerea unei cantități de apă de zece ori mai mare, fără riscul ca aceasta să afecteze permanent nivelul apei și mediului, afirmă Ronald Kozel, șeful secției de hidrologie din cadrul Oficiului Federal al Mediului (OFEV) din Elveția, preluat de site-ul swissinfo.ch. Acesta afirmă, în continuare, că ”problema de astăzi ar fi că este imposibil să se creeze noi puncte de colectare a apei, în special în zonele înalte ale țării. Urbanizarea în creștere, utilizarea intensivă a terenurilor agricole și conflictele de interese care decurg din aceasta limitează tot mai mult cantitatea de apă care poate fi folosită efectiv”.

Cu toate acestea, nu aspectul cantitativ este cel care îngrijorează Oficiul Federal al Mediului Elveția, ci faptul că ”rezervele de apă subterane sunt din ce în ce mai expuse la poluare, care provine în principal din agricultură”, conform unui raport al Observării Naționale a Apelor Subterane. Calitatea apei poate fi compromisă de prezența, mai ales, de nitrați, reziduuri de produse fitosanitare, medicamente și microcontaminări din industrie, din meșteșuguri și din consumul casnic.

În ciuda prezenței reziduurilor de pesticide potențial periculoase pentru sănătatea umană, cum ar fi clorotalonilul, calitatea apei subterane din Elveția este încă excelentă. O treime din apa colectată poate fi evacuată fără tratament în rețeaua de distribuție. 

În 2017, 300 de litri de apă au fost distribuiți pe persoană pe zi. În ciuda creșterii demografice, consumul de apă potabilă în Elveția a scăzut constant de la mijlocul anilor 1980. Acest lucru se datorează tehnologiilor de economisire a apei, limitării pierderilor din rețeaua de distribuție, precum și relocării în străinătate a centrelor de producție din diverse sectoare industriale.

În prezent, în Elveția, o persoană folosește circa 142 litri de apă pe zi, unde aproximativ o treime se termină în vasul de toaletă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel