ANCOM a început procedurile pentru închiderea TikTok în România de joi, 28 noiembrie 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu spune că începe demersurile pentru ca platforma TikTok să fie suspendată imediat în România.

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a anunțat demararea procedurilor pentru suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României. Decizia vine pe fondul unor dezvăluiri privind utilizarea masivă a conturilor false și a fermelor de troli în campania electorală, alături de plăți ilegale către influenceri pentru promovarea unor mesaje și hashtaguri politice.

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok până la finalizarea anchetei instituțiilor statului privind manipularea procesului electoral din 24.11.2024 (turul I al alegerilor prezidențiale). Evident, cer această suspendare doar în baza unor dovezi clare privind implicarea platformei,” a declarat Popescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Nereguli sesizate și reacții tardive din partea TikTok

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a notificat platforma TikTok încă din timpul campaniei electorale, semnalând conținut ilegal și cerând măsuri rapide pentru a asigura desfășurarea legală a alegerilor. Totuși, potrivit ANCOM, răspunsul platformei a fost lent și insuficient.

„ANCOM și AEP au transmis o scrisoare oficială platformelor digitale încă din luna august, precizând obligațiile lor în context electoral. Deși au fost notificate diverse nereguli, inclusiv către TikTok, aceasta nu a acționat cu celeritate. Situația a fost raportată inclusiv Comisiei Europene,” a precizat ANCOM.

Reprezentanții ANCOM au subliniat că, în cazul platformelor online foarte mari (VLOP), precum TikTok, Facebook sau Instagram, responsabilitatea supravegherii revine exclusiv Comisiei Europene, conform Regulamentului DSA. ANCOM, în calitate de coordonator național al serviciilor digitale, colaborează strâns cu autoritățile europene, dar aria sa de competență este limitată la furnizorii de servicii intermediare din România.

Context și implicare internațională

Campania electorală din România a fost marcată de scandaluri legate de dezinformare, manipulare și utilizarea de resurse ilegale pentru promovarea candidaților. ANCOM a semnalat problema autorităților europene și a colaborat cu AEP pentru a îmbunătăți monitorizarea conținutului digital în această perioadă critică.

Decizia cerută de Pavel Popescu vine într-un moment de tensiuni ridicate, în care credibilitatea procesului electoral este pusă sub semnul întrebării. Deja au fost depuse cereri la CCR prin care se cere anularea primului tur al alegerilor prezidențiale în lumina dovezilor care apar în fiecare zi privind implicarea unor bani din surse străine în campania electorală din România. Președintele Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării tot pentru acest aspect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel