Amendă uriașă pentru șoferii de camion care nu își iau pauza săptămânală de odihnă într-un loc adecvat. Cât a plătit o companie românească

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Amendă uriașă pentru șoferii de camion care nu își iau pauza săptămânală de odihnă într-un loc adecvat. Comisia Europeană a emis orientări potrivit cărora pauzele de 45 de ore în cabină pot fi introduse doar în caz de flagrant delict sau în urma unei mărturisiri voluntare din partea șoferului.

Un șofer român de camion a fost reclamat în Suedia pentru că nu și-a făcut pauza săptămânală de odihnă într-un loc adecvat. În ciuda faptului că a susținut că și-a petrecut weekendul la un prieten, capcana a fost descoperită de polițiști.

Comisia Europeană a emis orientări potrivit cărora pauzele de 45 de ore în cabină pot fi introduse doar în caz de flagrant delict sau în urma unei mărturisiri voluntare din partea șoferului. Dar cum arată acest lucru în practică? Putem vedea acest lucru acum cu un exemplu din Suedia.

 

Șofer român verificat de poliție în Suedia



Revista suedeză Proffs a relatat despre inspecția efectuată luni dimineață de poliție în orașul Västerås, la aproximativ 100 de kilometri vest de Stockholm. Polițiștii au verificat atunci un șofer român care tocmai făcuse o escală de weekend și care, prin urmare, a contabilizat în tahograf o săptămână întreagă de odihnă.

Șoferul a declarat că a lăsat mașina pentru tot weekendul, petrecându-și zilele libere la un prieten care locuiește în Strängnäs, la 60 de kilometri de locul de parcare. Prietenul trebuia să vină să-l ia cu un autoturism, astfel că șoferul nu a notat adresa. O dovadă suplimentară trebuia să fie cardul de tahograf, care a fost scos din aparat pe tot parcursul weekendului.

Scenariul de mai sus ar fi perfect legal dacă s-ar dovedi a fi adevărat

 

Suedezii au decis să confirme și mai mult versiunea șoferului, cerând numărul de telefon al presupusului coleg și, în același timp, asigurându-se că acesta nu a fost avertizat printr-un mesaj text. Având acest număr, ofițerii au efectuat un apel de control și au purtat conversația într-un mod foarte reflexiv.

Conversația a confirmat faptul că proprietarul numărului locuiește de fapt în Strängnäs. Cu toate acestea, ofițerii au pus întrebări suplimentare despre călătoriile cu mașina în weekend și apoi și despre posibilii oaspeți care ar fi decis să rămână peste noapte. Cu toate acestea, atunci când bărbatul a afirmat că nu a călătorit nicăieri în weekendul trecut și că nu a rămas nimeni la el, versiunea șoferului de camion a fost complet infirmată.

Românul a recunoscut că a încălcat regulile

 

Mai mult, el trebuia să petreacă nu una, ci două dintre ultimele sale pauze săptămânale în cabină. Acest lucru a dus la amendarea companiei românești de transport rutier de marfă cu o sumă totală de aproximativ 3500 de euro. De asemenea, camionul a fost imobilizat până la plata sumei datorate.

S-a întâmplat în noaptea de luni spre marți, iar transportatorul, surprins, le-a cerut polițiștilor să explice în detaliu metoda de control a acestora, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel