Trenuri, aruncate în aer de teroriști, în Madrid. Ambasada României în Spania, omagiu pentru cei 16 români morți (VIDEO)

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Trenuri, aruncate în aer de teroriști, în Madrid. Ambasada României în Spania, omagiu pentru cei 16 români morți
Trenuri, aruncate în aer de teroriști, în Madrid. Ambasada României în Spania, omagiu pentru cei 16 români morți

Ambasada României în Spania aduce astăzi un omagiu celor 16 români morți în cel mai sângeros atentat terorist.

„Astăzi aducem un omagiu victimelor celui mai sângeros atentat terorist din istoria Spaniei, prin depunerea unei coroane de flori la plăcuța comemorativă amplasată la intrarea în clădirea Ambasadei.

În urmă cu 17 ani, la 11 martie 2004, 193 de persoane, printre care şi 16 cetățeni români, și-au pierdut viața în urma exploziei a zece bombe, plasate în patru trenuri din Comunitatea Madrid”, a scris Ambasada României în Spania pe pagina de Facebook.

 

11 martie 2004, Al Qaida a lovit pentru prima dată în inima Europei

 

Pe 11 martie 2004, Al Qaida a lovit pentru prima dată în inima Europei. Bombele teroriștilor au ucis 193 de oameni, printre care și 16 români. După Spania, România a fost țara cu cele mai multe victime. 

Patru trenuri au pornit la primele ore ale dimineții din Alcala de Henares spre Madrid. În vagoane se aflau mii de călători de diferite vârste și naționalități: spanioli, români, sloveni, marocani, care se duceau la lucru. Nimeni nu a observat că un grup de indivizi a plasat în trenuri 13 bombe, ascunse în genți.

Explozibilul urma să fie detonat prin intermediul unor telefoane mobile, a căror alarmă era programată să sune la 6:39. Unul din trenuri a ajuns în Atocha, cea mai mare și mai aglomerată gara din Madrid.

Exploziile au provocat un haos total. Aproape simultan, un al doilea tren a sărit în aer, la 500 de metri de Atocha. Celelalte două trenuri au explodat în gările Santa Eugenia și El Pozo din Madrid. Bilanțul a fost cutremurător: 193 de morți și 1900 de răniți. Printre cei uciși au fost și 16 români.

Imediat după atentate s-a crezut că este mâna ETA, grupare bască separatistă care a terorizat Spania timp de 40 de ani. Bănuielile s-au dovedit însă false.

La câteva ore de la explozii, atacurile au fost revendicate de Al Qaida, care a pedepsit Spania pentru sprijinul acordat Statelor Unite în Irak. Lovitura cruntă a rețelei lui Bin Laden și-a atins obiectivele. La trei zile de la atentate, guvernul de dreapta condus de Jose Maria Aznar, un aliat al Washingtonului, a fost învins în alegeri.

Câștigătorii, socialiștii lui Jose Luis Zapatero, au retras trupele spaniole din Irak, creând o prima breșă în rândul coaliției internaționale.

La o luna de la atacuri, înconjurat de polițiști, presupusul creier al atacurilor, Serhane ben Abdelmajid Fakhet, alias Tunisianul, s-a aruncat în aer într-un apartament din Madrid. Alți șase complici, între care și câțiva suspecți-cheie, au murit în explozie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel