Alungaţi din Marea Britanie de regulile stricte impuse după Brexit, românii sunt chemaţi înapoi

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Alungaţi din Marea Britanie de regulile stricte impuse după Brexit, românii sunt chemaţi înapoi
Alungaţi din Marea Britanie de regulile stricte impuse după Brexit, românii sunt chemaţi înapoi

Şoferii români de camion şi angajaţii din abatoare fac cale întoarsă în Marea Britanie. Guvernul de la Londra vrea să ofere 5.000 de vize temporare pentru şoferi şi alte încă pe-atâtea pentru muncitori în abatoare. 

Alungaţi din Regat de regulile stricte impuse după Brexit, muncitorii români sunt acum chemaţi să dea o mână de ajutor britanicilor pentru a ieşi din criză. Premierul Boris Johnson a promis că va relaxa regulile pentru străini şi va acorda mii de vize temporare şoferilor de TIR şi muncitorilor străini din abatoare.

„Brexitul a mai limitat puţin exodul şoferilor români de TIR către Marea Britanie. Oferă salarii mult mai mari decât ar avea în România. Între criza şoferilor şi PIB-ul României este o legătură directă. Statul român ar trebui să se gândească să protejeze companiile româneşti, să protejeze menţinerea forţei de muncă, a şoferilor profesionişti români în România”, a declarat Augustin Hagiu, consultant în transporturi, la Observator.

Situaţia e disperată în Marea Britanie. Maşinile îşi aşteaptă rândul la pompă, la cozi interminabile. În mai multe benzinării, şoferii s-au luat la bătaie pentru un strop de combustibil. Carburanţii sunt raţionalizaţi. Aşa că niciun şofer nu are voie să alimenteze peste 30 de lire sterline. S-a ajuns în această situaţie după ce Regatul a rămas fără şoferi de cisterne care să le aducă combustibil în ţară. Peste 150.000 de emigranţi au plecat din Marea Britanie în ultima perioadă.

 

„A apărut un fel de licitaţie pentru şoferii de camion”

 

În supermarketuri, rafturi întregi au rămas goale. În plus, unele lanţuri de restaurante tip fastfood au scos din meniu preparate care conţin pui şi lapte, după ce furnizorii nu au putut face livrările.

De teamă că vor rămâne fără marfă, magazinele de jucării au început deja să-şi facă stocuri pentru perioada Crăciunului.

„Acum este o piaţă a şoferilor. Ei ştiu că cererea este mare şi a apărut un fel de licitaţie pentru şoferii de camion, la momentul actual”, a declarat Laurence Bolton, managerul unei firme de transport.

Deficitul de şoferi de camion afectează şi alte state europene. În Germania, de exemplu, lipsesc peste 60.000 de şoferi de cursă lungă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel