Alte ZECI de sortimente de înghețată toxică, retrase din magazinele din toată țara. Alertă sanitară venită din Franța

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Au fost emise noi alerte de îngheţată care conţine substanţe toxice, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Zeci de sortimente noi, retrase de la rafturi.

Peste 20 de sortimente de îngheţată au fost retrase din Carrefour şi alte patru sortimente vor fi scoase din frigidere din hipermarketurile Auchan. O mare parte din marfă a fost însă deja vândută.

„Alerta a fost pe depășirea concentrație de oxid de etilena, un aditiv. Alerta a interesat mai multe tipuri de îngheţată produse de mai multe firme. Alerta a fost lansată de producătorii din Franţa în special. Noi ca DSVSA am primit o listă de distribuite unde au fost livrate, în special supermarketuri, hipermarketuri, benzinării, etc.

Conform procedurilor agenții economici au retras voluntar respectivele sortimente ai loturi incriminate, DSVSA iaşi prin inspectori a verificat conformitatea retragerilor şi direcționarea către neutralizare acolo unde a fost cazul. Au fost puse Afişe la casele de marcat pt a atenționare cumpărătorii în cazul în care au achiziționat produse incriminate să le returneze”, Bogdan Novenschi, specialist în cadrul DSVSA Iaşi, citat de BZI.ro.

Vezi și: Din nou înghețată toxică în magazinele din România. De această dată, 9 sortimente sunt retrase

Directorul ANSVSA, Mihai Ponea, susţine că toate sortimentele de îngheţată care au fost retrase de pe piaţa sunt publicate pe site-ul oficial al instituţiei. 

ZECI de sortimente de înghețată toxică, retrase de la vânzare

 

Sortimentele  care sunt retrase de pe piață din Auchan, Metro, Carrefour: Milka îngheţată vanilie şi ciocolată Stick 284gMilka MiniStick MPK 225 gKitKat Stick MPK 248 gKitKat Stick 62,5g.Îngheţată Cocos, Lămâie şi Ananas, Ciocolată, Alune, Fistic, Mentă, Căpşuni şi Vanilie 900 ml – Carrefour Sensation Rulada Vanilie, Fructe Roşii, Caramel, Ciocolată, Căpşuni, Lămâie, Cookie, Ciocolată Alba, Fructe Exotice – CarrefourÎngheţată Zmeură, Banane, Caramel, Cafea, Sos ciocolată – Carrefour Extra.

„Pentru a afla care sunt sortimentele, intraţi pe site-ul ANSVSA. Acolo sunt poze cu loturile de îngheţată în care s-a identificat etilena. Ele nu mai există pe rafturi în acest moment, dar există posibilitatea ca românii să aibă aceste sortimente de îngheţată în frigider şi recomandăm să le distrugă sau să le returneze de îndată”, a spus Mihai Ponea, director ANSVSA.

Specialiştii afirma faptul că unele probleme de sănătate apar doar la un consum ridicat din sortimentele de îngheţată care conţin oxid de etilenă, un compus chimic folosit, de regulă, pe post de dezinfectant. Studiile arată că produsele contaminate cu acest pesticid pot cauza chiar cancer.

„E foarte adevărat că această substanţă ingerată mult timp poate produce afecţiuni pulmonare, cancer, atacă ficatul, iar ficatul este cel care sintetizează ce mâncăm”, a atras atenţia Adela Bălea, inginer chimist, luni, la Antena 3.

Mai mult decât atât, studiile arată că produsele contaminate cu acest pesticid pot cauza în timp afecţiuni cardiace sau chiar cancer.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel