Alertă OMS: Boala X, virusul care ar putea ucide de 20 de ori mai mult decât Covid

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un bărbat din Germania s-a vaccinat de 217 ori împotriva Covidului
Un bărbat din Germania s-a vaccinat de 217 ori împotriva Covidului

După pandemia de Covid-19, un nou virus creează alarmă și îngrijorare în rândul experților din sănătate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pus sub observație "Boala X", numită astfel pentru a denota un agent patogen ipotetic, necunoscut în prezent, care ar putea provoca o amenințare globală. 

OMS a inclus "Boala X" pe lista sa de boli prioritare alături de febra hemoragică Crimeea-Congo, Ebola, febra Lassa, virusul Nipah, MERS, virusul Marburg, SARS, febra Rift Valley și Zika.

Experții se vor reuni săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a discuta strategii de protecție împotriva acestei posibile amenințări pandemice. Întâlnirea este condusă de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și include reprezentanți din industria farmaceutică, sănătate publică și alte domenii conexe.

 

Boala X și planul de protecție

 

"Boala X" este considerată una dintre cele mai riscante boli pentru sănătatea publică, datorită potențialului său de a provoca un număr de decese de douăzeci de ori mai mare decât Covid-19. OMS a subliniat necesitatea elaborării unui plan de protecție și a dezvoltării unui răspuns rapid pentru a combate boala. Cu toate acestea, similar cu pandemia de Covid-19, nu există nicio garanție că această strategie va fi eficientă.

 

Riscul unei noi pandemii și necesitatea de vaccinuri

 

OMS a avertizat că riscul unei noi pandemii este real și că dezvoltarea și administrarea de vaccinuri ar trebui să fie parte integrantă a răspunsului rapid la apariția "Bolii X". Cu toate acestea, experții subliniază că, asemenea Covid-19, nu există garanții că vaccinurile vor fi disponibile în timp util și că vor fi eficiente împotriva acestei noi amenințări.

Kate Bingham, fost președinte al Grupului de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie, a subliniat că nu ar trebui să subestimăm gravitatea "Bolii X" doar pentru că Covid-19 a devenit, în mare parte, o boală de rutină. Profesorul a atras atenția asupra faptului că numeroși viruși, în prezent, circulă și suferă mutații active, reprezentând un risc constant pentru sănătatea umană.

 

Necesitatea investițiilor în prevenție

 

Experții insistă asupra necesității de a investi în cercetare și dezvoltare pentru a descoperi prototipuri de vaccinuri pentru familii de virusuri amenințătoare. Această abordare ar oferi un avantaj în dezvoltarea rapidă a vaccinurilor și ar permite adaptarea acestora la caracteristicile specifice ale "Bolii X". Costul financiar al unei noi pandemii este estimat să fie seismic, iar lecțiile învățate din pandemia Covid-19 subliniază necesitatea unor măsuri preventive și investiții semnificative în domeniul sănătății publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel