Alertă meteo: Cod galben de vijelii și ploi torențiale în sudul și sud-estul țării

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o alertă de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul ora 14:00 – ora 22:00 în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea continentală.

„În Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta local prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze la rafală de peste 60...70 km/h), descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torenţial și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...35 l/mp.

Notă: În regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități”, arată meteorologii.

În București, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, însă după-amiază și spre seară va crește probabilitatea pentru vijelie, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse și descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 33...34 de grade, conform unei informări ANM.

  

Populația ar fi început să-și dezactiveze alertele RO-ALERT.  Autoritățile fac apel să le păstreze active

 

În ultima perioadă, fenomenele meteo extreme au dus la o multitudine de emitere de mesaje de tip RO-ALERT. Deși utile, de multe ori acestea au fost primite de populație prea târziu, ori au fost primite chiar de mai multe ori, astfel că unii dintre români au preferat să le dezactiveze. Autoritățile avertizează însă ca acestea să nu fie dezactivate. 

Consiliul Judeţean Harghita lansează o campanie de conştientizare şi de informare a cetăţenilor în legătură cu modul în care trebuie să procedeze atunci când sesizează prezenţa unui urs, oamenii fiind îndemnaţi, printre altele, să nu dezactiveze alertele RO-ALERT şi să evite zonele în care este anunţată prezenţa urşilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Consiliului Judeţean, este necesară o atenţie sporită din partea locuitorilor şi turiştilor, întrucât a început sezonul festivalurilor şi au loc diverse evenimente în aer liber.

Oamenilor li se recomandă ca atunci când sesizează prezenţa unui urs să sune la numărul de urgenţă 112, să nu se apropie de animal, să nu îl hrănească, să nu încerce să-l fotografieze sau filmeze şi să părăsească imediat zona.

Totodată, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu dezactiveze alertele RO-ALERT de pe telefon, să nu se deplaseze spre locul unde a fost emis mesajul RO-ALERT, să circule în grupuri şi să rămână în locurile amenajate pentru evenimentele la care participă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel