Aglomerație în vămi. Românii se întorc la muncă în străinătate: „Cine ne plăteşte pe noi aici? Mai bine muncim dincolo”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Începe exodul românilor care lucrează în străinătate. Cum sezonul concediilor s-a încheiat, oamenii stabiliţi chiar şi de zeci de ani în alte ţări se reîntorc la muncă. Deja vămile au început să se aglomereze. La Petea, oamenii au avut de aşteptat aproape o oră ca să treacă frontiera.

Reporter Observator: Ce v-aţi pus în bagaj să aveţi cu dumneavoastră?

Familie de români, Vama Petea: De toate. Și roşii şi brânză şi carne şi slănină, de toate. Acolo cumpărăm din magazine şi nu-s ca acasă de la mama.

Cu inima îndoită, această familie se întoarce în Roma, la muncă. Oamenii vin o dată pe an acasă, vara, ca să îşi petreacă concediul împreună cu cei dragi. Iar când vine momentul plecării, îşi iau în bagaje numai bunătăţi româneşti.

Soț: La plecare e foarte greu. Avem de toate de acasă

Soție: Ce-i de acasă, îi de acasă, apoi ducem tot anul lipsă.

Reporter Observator: Când vă întoarceţi?

Soție: La anul.

Şi nu sunt singurii români care s-au stabilit în străinătate, cu gândul unui trai mai bun.

 

„După 23 de ani în Austria pe mine nu mă întorci înapoi”

 

Prin Vama Petea, ieri, aproape 5.000 de români au părăsit ţara. Un exod aşteptat de autorităţi. Pentru că se întâmplă an de an. Aşa că s-au pregătit din timp. Au fost deschise toate benzile de circulaţie, iar numărul poliţiştilor de la controlul de documente a fost suplimentat. Chiar şi aşa, Vama s-a aglomerat, iar timpii de aşteptare au ajuns până la 50 de minute.

August este ultima lună de concedii pentru românii care lucrează în diaspora. Unii au părăsit România în urmă cu 20 de ani.

Bărbat: Ne întoarcem la meserie.

Reporter Observator: Cum a fost despărţirea de familie?

Bărbat: E grea, foarte grea.

Reporter Observator: Unde mergeţi?

Bărbat: În Franţa.

Șofer: E grea despărţirea, dar nu avem ce să facem. Cine ne plăteşte pe noi aici? În ţară nu ne plăteşte nimeni. Aşa că mai bine muncim dincolo, cu toate că suntem străin. După 23 de ani în Austria pe mine nu mă întorci înapoi.

Poveştile oamenilor par trase la indigo, relatează Observator. Lipsa locurilor de muncă şi salariile mici i-au gonit din ţară.

 

Aproape 6 milioane de români, stabiliţi în străinătate

 

În 2019, potrivit cifrelor oficiale, aproape 6 milioane de români erau stabiliţi în străinătate. Cele mai mari comunităţi de români sunt în Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Peste 55.000 au plecat din România ieri. Cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria. Prin cele 11 puncte de trecere, au trecut 23 de mii de oameni. Din cauza pandemiei, Ungaria a anunţat că de la 1 septembrie îşi va închide graniţele pentru toţi cetăţenii străini, pe o perioadă de cel puţin o lună. Doar tranzitarea ţării va fi permisă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel