Abuzurile asupra copiilor vor fi semnalate la numărul unic de telefon 119. Cine poate apela

Numărul de telefon 119, special pentru semnalarea abuzurilor asupra copiilor
Numărul de telefon 119, special pentru semnalarea abuzurilor asupra copiilor

Serviciul de Telecomunicații Speciale(STS) a înființat un număr telefon pentru a fi semnalate abuzurile asupra copiilor. Este gratuit și poate fi apelat și dacă nu există o cartelă SIM introdusă în telefon, la fel ca și în cazul telefonului unic de urgență, 112.

De acum, cazurile de abuz asupra copiilor pot fi semnalate mult mai ușor, la numărul de telefon 119, a anunțat STS. Măsura vine în sprijinul minorilor, pentru ase acționa mai rapid atunci când este nevoie. Pot fi raportate orice situații din care reiese că un copil este exploatat, maltrat sau răpit.

Principalele instituții care vor opera acest sistem telefonic sunt direcțiile de asistență socială, Poliția și inspectoratele școlare. Oficialii Guvernului au transmis că vor fi alocate fonduri speciale pentru sistem telefonic integrat. La baza Ordonanței de Urgență(OUG) privind înființarea acestui număr de telefon au stat cazurile complexe din timpul pandemiei, din care au reieșit că minorii au avut de suferit atât fizic, cât și psihic.

"Având în vedere faptul că pandemia de COVID-19 a afectat îndeosebi populațiile vulnerabile, iar copiii au fost printre cei care au resimțit din plin efectele imediate ale acesteia, prezentând, în același timp, riscul de a fi afectați pe termen lung de izolare, lipsa accesului la educație formală, lipsa sprijinului psihoemoțional și creșterea incidenței violenței domestice și online, efectele pandemiei de COVID-19 asupra populației generale a copiilor din România reprezintă realități obiective și cuantificabile reliefate de cercetările sociale realizate la nivel național pe parcursul anilor 2020 și 2021, ultimele studii arătând faptul că 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, celelalte diagnostice, în ordinea frecvenței, fiind agresivitate”, se menționează în cuprinsul OUG, relatează Hotnews.

Telefonul pentru semnalarea cazurilor de abuz asupra copiilor: 119. Copiii români, printre cei mai expuși la violențe 

 

Chiar președintele României, Klaus Iohannis, a recunoscut că România înregistrează printre cele mai multe cazuri de abuz, agresiune asupra copiilor. Mesajul a venit de 1 Iunie, de Ziua Internațională a Copilului. Oficialul României spune că „  a sosit momentul ca România să nu mai tolereze aceste lucruri și să-i protejeze mai mult pe copii.

De asemenea, au fost făcute propuneri legislative după ce un copil din Hunedoara a fost bătut cu bestialitate într-un parc. Potrivit unui studiu realizat de organizația „ Salvați copiii”, trei din cinci copii  sunt  loviți  sau exploatați  prin muncă sau sexual.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy