A murit Nicolae Dabija. Era unul dintre cei mai mari scriitori din Republica Moldova

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
nicolae dabija
nicolae dabija

S-a stins din viață scriitorul moldovean Nicolae Dabija. Scriitorul fusese internat cu câteva zile în urmă la Institutul de Medicină Urgenţă din Chişinău. El suferea de o formă grea de COVID-19. Decesul a survenit vineri în jurul orei 04:00.

Nicolae Dabija avea 72 de ani. Originar din localitatea Codreni, raionul Cimișlia, a fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, din 2012, transmite tv8.md.

În calitate de redactor șef al săptămânalului Literatura și Arta editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova.

Săptămânalul condus de Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească.

 

Mesajul Ambasadei României la Chișinău

 

 

Ambasada României la Chișinău deplânge trecerea la cele veșnice a scriitorului Nicolae Dabija, care s-a stins pe patul de spital din cauza COVID-19.  „Cu durere am aflat de trecerea la cele veșnice a marelui scriitor Nicolae Dabija, personalitate marcantă a literaturii române, o voce puternică care a avut un rol important în lupta de Renaștere Națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor '80 in anii care au urmat. Literatura română și spațiul românesc suferă o grea pierdere prin decesul marelui scriitor Nicolae Dabija, cel care a ales ca arma penița cuvântului în lupta pentru restabilirea adevărului istoric. Ambasada României în Republica Moldova transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul de condoleanțe al misiunii diplomatice române. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel