A început primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar: „Fiecare vot exprimat creşte şansele ca voinţa locuitorilor să aibă impact”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Războiul din Ucraina: Zonele ocupate cer urgentarea votului pentru a se alătura Rusiei / Foto: Unsplash
Războiul din Ucraina: Zonele ocupate cer urgentarea votului pentru a se alătura Rusiei / Foto: Unsplash

Astăzi, 19 iunie, a început primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar.

Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar are loc duminică în comuna Dumbrăvița din județul Brașov.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând cu ora 7:00, cele trei birouri electorale ale secțiilor de votare din comuna Dumbrăvița, județul Brașov, au fost deschise pentru desfășurarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor cu privire la demiterea primarului comunei.

Alegătorii își pot exercita dreptul de vot între orele 07:00 – 23:00, transmite Mediafax.

Demersul a fost inițiat de reprezentanții opoziției. Conform legii, validarea referendumului se face doar dacă la urne se prezintă cel puțin 30% dintre locuitorii cu drept de vot. În comuna Dumbrăvița sunt aproximativ 4.000 de persoane cu drept de vot.

A acaparat politicul justiția din Italia? Stănășel: Sunt facțiuni politice în justiția italiană

 

USR avertizează edilul să nu îi intimideze pe cetățeni

 

Aleșii locali ai filialei USR Brașov și-au exprimat dorința primarului să nu îi intimideze sau influențeze pe votanți.

”Încurajăm toţi locuitorii comunei Dumbrăviţa să participe la vot şi să îşi exprime opţiunea privind soarta comunităţii. Este firesc ca într-o democraţie oamenii să îşi poată alege liber viitorul. Fiecare vot exprimat creşte şansele ca voinţa locuitorilor să aibă impact. Fiecare vot nefolosit creşte şansele de a fi reprezentaţi de oameni nepotriviţi sau nedoriţi în funcţiile publice. (...) Alături de colegii din USR PLUS Braşov, vom supraveghea procesul de votare până la final şi nu vom tolera nicio formă de intimidare sau influenţare a votanţilor”, se arată într-un comunicat făcut public sâmbătă după amiază de echipa de consilieri ai USR Braşov.”, transmite USR Brașov într-un comunicat de presă.

USR a strâns cele 1100 de semnături necesare organizării referendumului, primul din România care are ca obiect demiterea unui ales local. Aproximativ 4000 de alegători sunt aşteptaţi, duminică la vot, în Dumbrăviţa, conform News.ro.

Elena Udrea, primul mesaj din penitenciar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel