A ctitorit o biserică dintr-un garaj, în Spania, unde a lucrat ca instalator, apoi s-a întors în România pentru a face minuni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Înainte de a reveni în țară și de a se stabili în regiunea Moldovei, părintele Alexandru a slujit în Spania, în Manzanares, în inima ţinutului Castilia-La Mancha. Într-un garaj, preotul amenajase o bisericuţă, unde veneau românii stabiliţi în împrejurimi. Ca să se întrețină, lucra ca instalator.

Când părintele Alexandru Posteanu a sosit, acum un an, în parohia vasluiană Sărăţeni – Lăţeşti, ploua prin acoperişul casei parohiale. Oricine în locul lui ar fi chemat de îndată un meşter. Dar părintele, după cum recunoaşte amuzat, are „99 de meserii, dacă mai ştiam una, dădeam faliment”.

„Ca să mă întreţin, lucram ca instalator. Sunt destul de bun şi ca electrician. La casa parohială, mi-am făcut singur circuitul pentru hidrofor, să am apă caldă la baie”, povesteşte preotul pentru BZI.

Are 33 de ani, o soţie şi un băieţel. După ce s-au întors în ţară, aduşi de pandemie, s-au stabilit la Iaşi. „Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, mi-a dat această şansă, m-a primit cu braţele deschise şi mi-a încredinţat această parohie din Lăţeşti şi Sărăţeni, unde n-a mai fost un preot stabil de peste zece ani”.

A ctitorit o biserică dintr-un garaj, în Spania, unde a lucrat ca instalator

 

Săptămâna părintelui Alexandru e împărţită în două: de joi până duminică stă în parohie. De la Iaşi, vine cu trenul până la Bârlad, de unde ia un microbuz care-l lasă, după un drum de peste 30 de kilometri, în Sărăţeni. De cum coboară din microbuz, îl iau în primire copiii din sat, care se ţin după el peste tot.

„A trebuit să le dau câte ceva de făcut, diverse sarcini. Să aducă lemne în tinda bisericii, să aibă grijă de câinele Pufu, pe care l-am găsit la casa parohială, să mă ajute în altar, când e slujbă. Primesc şi recompense pentru asta, bănuţii de la pomelnice”, spune preotul, arătând spre suita lui cu ghiozdane în spate.

Trei biserici are în grijă tânărul preot: una e în construcţie, iar două sunt foarte vechi şi necesită reparaţii capitale. Părintele Alexandru are însă mult entuziasm. Atât de mult, că unul dintre primele lucruri pe care le-a întreprins, după venirea în Lăţeşti şi Sărăţeni, a fost să pună mâna pe drujbă şi să cureţe jungla de pălămidă din curtea bisericii şi a casei parohiale. A fost doar începutul.

Preotul care s-a întors în România pentru a face minuni

 

În Sărăţeni şi Lăţeşti sunt 39 de copii. Părintele Alexandru îi ştie pe fiecare, pentru că le-a pregătit, din donaţii, 39 de pachete cu daruri de Moş Nicolae şi de Crăciun.

„Vedeţi ghiozdanele? Un prieten din Mureş, Tudor Sălăgean, a trimis pentru ei, la începutul şcolii, ghiozdanele astea, sunt de firmă, complet echipate cu rechizite, tot ce le trebuie la ore. Am primit donaţii şi de la românii din Spania. Aşa am cumpărat un laptop, pe care îl folosim la activităţi. Acum strângem bani să luăm un laptop cu imprimantă”.

La primul laptop, preotul a ataşat un proiector. Pe peretele vechi de secole al bisericii din Lăţeşti a apărut, printr-o minune omenească, un ecran de cinema.

„E o pânză specială, pe care ne-a trimis-o cineva tot din Spania”.

Continuarea, pe BZI.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel