Cifre îngrijorătoare: 9,5 milioane de germani își pot permite o masă completă doar o dată la două zile

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cifre îngrijorătoare. 9,5 milioane de germani își pot permite o masă completă o dată la două zile. Sursa foto: freepik.com
Cifre îngrijorătoare. 9,5 milioane de germani își pot permite o masă completă o dată la două zile. Sursa foto: freepik.com

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor la 4,25 la sută. Cu toate că inflația este în scădere, totuși rămâne ridicată. Și asta are și alte consecințe pentru persoanele vulnerabile.  

În Germania, puțin peste 9,5 milioane (11,4 la sută) de persoane nu și-au putut permite o masă sănătoasă în fiecare două zile în ultimul an. O arată datele de la autoritatea europeană de statistică Eurostat, care au fost solicitate de grupul parlamentar de stânga.

Potrivit informațiilor, în 2021, 10,5% au declarat că nu și-au putut asigura „o masă cu carne, pește sau o masă vegetariană corespunzătoare în fiecare zi”. Creșterea a fost deosebit de puternică în rândul familiilor monoparentale. Aici, ponderea a crescut în decurs de un an de la 16,7 (2021) la 19,3 la sută. 

„Sărăcia și inflația sunt reflectate în aceste cifre. Copiii sunt afectați în mod deosebit. Unul din cinci părinți singuri nu are bani pentru mese complete, a declarat Dietmar Bartsch, liderul grupului parlamentar al Partidului de Stânga din Bundestag.

 

"Supermarketul a devenit un paradis pentru încasări"

 

Bartsch a acuzat guvernul federal că nu a făcut „nimic” împotriva exploziei prețurilor la alimente. Supermarketul a "devenit un paradis pentru încasări. Cu cât prețurile sunt mai mari, cu atât cota de paste cu ketchup este mai mare".

„Avem nevoie cel puțin de o suspendare temporară a TVA-ului la alimentele de bază, de controale consecvente ale prețurilor de stat în grupurile de supermarketuri și de introducerea unei adevărate siguranțe de bază pentru copii”, a cerut Dietmar Bartsch, liderul grupului parlamentar al Partidului de Stânga din Bundestag.

 „Proporția crescută a celor care nu își pot permite o masă sănătoasă în mod regulat este o consecință a creșterii puternice a prețurilor de consum. Alimentele  au devenit foarte scumpe în ultimele luni, iar acest lucru pune o presiune asupra venitului real disponibil al gospodăriilor private. În plus, plățile de transfer de stat sunt ajustate doar cu întârziere la evoluțiile reale ale salariilor și prețurilor", spune Jan-Christopher Scherer de la Institutul German de Cercetări Economice (DIW). 

 

Băncile alimentare din Germania au avut în medie cu 50 la sută mai mulți clienți 

 

Chiar dacă acum tarifele scad ușor din nou, creșterea prețului rămâne semnificativ mai mare. Aproximativ 20% dintre gospodăriile germane cheltuiau deja întregul venit pentru consum în 2021.

Pentru gospodăriile cu venituri mici, spune expertul în economie Ifo Timo Wollmershäuser, aceasta înseamnă că „dacă prețurile de consum cresc mai repede decât veniturile gospodăriilor, cantitatea de bunuri și servicii consumate trebuie inevitabil redusă”.

„Ceea ce face lucrurile mai dificile pentru gospodăriile cu venituri mici este că rata inflației lor individuale este în prezent ceva mai mare decât cea a gospodăriilor cu venituri mai mari”, mai spune Wollmershäuser.

Băncile alimentare din Germania au avut în medie cu 50 la sută mai mulți clienți de când Rusia a invadat Ucraina. În plus, vin din ce în ce mai mulți oameni care au un loc de muncă, dar sunt încă mulți pensionari și un număr tot mai mare de studenți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel