8000 de tone de gunoi, oprite la graniță. Ajungeau în România 

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

 Cantitatea de peste opt mii de kilograme de deşeuri din sticlă, din Bulgaria pentru România, a fost oprită la PTF Giurgiu pentru că documentele de transfer transfrontalier nu îndeplineau toate condiţiile legale.

"Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au oprit pentru control, pe sensul de intrare în ţară, un ansamblu rutier condus de un cetăţean român, în vârstă de 56 de ani. Şoferul transporta, conform documentelor prezentate, deşeuri de sticlă, încărcate din Bulgaria şi care erau destinate unei societăţi din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transport, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat comisarilor Gărzii de Mediu Giurgiu', se arată într-un comunicat de presă, emis vineri, de ITPF Giurgiu.

Astfel, în cadrul verificărilor, a fost stabilit faptul că, în mijlocul de transport se afla cantitatea totală de 8.400 kilograme de deşeuri de sticlă.

În urma verificării documentelor de transfer autorităţile au constatat faptul că acestea nu îndeplinesc în totalitate condiţiile legale de intrare în ţară, motiv pentru care autorităţile competente nu au permis accesul mijlocului de transport pe teritoriul României, deşeurile fiind returnate societăţii expeditoare.

România plătește amenzi către UE pentru că nu reciclează deșeurile din plastic

 

 

România plăteşte aproape 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează, aceştia fiind bani "pe care îi dăm pentru că nu ne facem treaba", a afirmat miercuri Raul Pop, expert deşeuri în cadrul Asociaţiei Ecoteca şi co-fondator al Coaliţiei pentru Economie Circulară.

"Am avut doi ani de scutire, 60 de milioane de euro, dar oricum, şi 120-130 de milioane de euro este foarte mult. Sunt bani pe care îi dăm pentru că nu ne facem treaba", a menţionat Raul Pop, la dezbaterea profesională Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC): Legea anti-plastic - beneficii pentru mediu, provocări pentru firme.

În ceea ce priveşte plasticul de unică folosinţă, Raul Pop a subliniat că, deşi avem un prim act normativ, Ordonanţa 6/2021 care pune bazele pentru ceea ce ar trebui să urmeze, "nu este suficient".

"Mai sunt multe reglementări necesare ca proceduri de lucru, de control, de raportare ş. a. m. d. Este un subiect în lucru la Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei dar, deocamdată, nu am văzut un proiect. În momentul de faţă, Ordonanţa privind plasticul de unică folosinţă creează mai degrabă un impact moral decât un impact tehnic, măsurabil, planificabil - vorbim despre cum impactează mediul de afaceri şi, atunci, lucrurile cumva mai au nevoie şi de nişte clarificări suplimentare", a mai spus Raul Pop.

În ceea ce priveşte sistemul de garanţie-returnare, el a precizat că sectorul de retail este extrem de important.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel