67% dintre copiii din România, îngrijoraţi de calitatea aerului

Alexandru Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie creată de Ron Lach, de la Pexels
Fotografie creată de Ron Lach, de la Pexels

Mai mult de două treimi dintre copii (67%) sunt îngrijoraţi de calitatea aerului, 78% dintre aceştia sunt dispuşi să facă schimbări în viaţa lor pentru a reduce daunele aduse mediului, iar 63% nu sunt de acord cu afirmaţia că politicienii acţionează pentru a preveni şi reduce probleme climatice şi de mediu, potrivit unui studiu al Salvaţi Copiii România.

Datele au fost culese în perioada 5 - 26 aprilie 2021 pe un eşantion de copii reprezentativ la nivel naţional cu un volum de 1.004 respondenţi cu vârste cuprinde între 8 şi 17 ani împliniţi, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, se precizează într-un comunicat al organizaţiei transmis luni Agerpres.

Conform cercetării, aproape trei sferturi (71%) dintre copiii români sunt interesaţi de problemele de mediu, 68% consideră că este uşor să aleagă soluţii ecologice în viaţa de zi cu zi, iar 65% susţin că sunt în măsură să influenţeze politicienii pentru a preveni şi reduce problemele climatice.

Un procent de 42% dintre aceştia cred că primesc suficiente informaţii despre probleme climatice şi de mediu la şcoală.

Cel mai înalt nivel de cunoştinţe



Principalul subiect de interes este poluarea aerului (64%), pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoştinţe. Defrişarea este principala problemă pentru care copiii doresc ca Guvernul să ia măsuri imediate (32%). Urmează deşertificarea, încălzirea globală şi risipa de alimente.

Cu toate că nivelul cel mai înalt de informaţii (47% din eşantionul total) se înregistrează în cazul poluării aerului, majoritatea copiilor (54%) consideră că au puţine informaţii sau deloc despre refugiaţii climatici.

Şcoala este principalul loc de învăţare despre mediu şi climă, 76% dintre copii aleg această opţiune. Cu cât şcoala oferă mai multe informaţii, cu atât creşte preocuparea copiilor pentru toate probleme de mediu, relevă studiul.

Un procent de 41% dintre copii acordă un rol de informare reţelelor sociale.

Cursuri de educaţie ecologică



Aproape jumătate (49%) dintre copii declară că au participat la cursuri de educaţie ecologică la şcoala lor, iar 83% dintre ei doresc să urmeze astfel de cursuri.

Un procent de 10% dintre respondenţi spun că au existat situaţii în care s-au simţit jigniţi sau ridiculizaţi de adulţi din cauza implicării lor în protecţia mediului, iar 15% de colegi/grupuri de colegi.

Printre recomandările copiilor pentru politici adecvate de limitare a schimbărilor climatice se numără reducerea folosirii combustibililor fosili şi tranziţia către energia regenerabilă şi ecologică, precum şi promovarea transportului public ca metodă de reducere a emisiilor, mai transmite Salvaţi Copiii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel