660.000 de hectare de pădure au ars în UE, suprafeţe egale cu o cincime din suprafața Belgiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cel mai rău sezon de incendii din Europa loveşte cel mai grav Spania, România şi Portugalia - şi nu s-a încheiat încă. Bilanţul provizoriu al incendiilor din Uniunea Europeană indică un nou record în această etapă a anului, cu peste 660.000 de hectare arse din ianuarie, Portugalia fiind a treia ţară cu cea mai mare suprafaţă devastată.

Seceta şi temperaturile extrem de ridicate, agravate de schimbările climatice, în întreaga Europă au dus la niveluri record de activitate a incendiilor pe continent, acestea arzând o zonă aproximativ echivalentă cu o cincime din Belgia.

De la 1 ianuarie, incendiile au devastat 662.776 de hectare de pădure în Uniunea Europeană, potrivit datelor actualizate duminică de Sistemul European de Informaţii privind Incendiile Forestiere (EFFIS), care menţine statistici comparabile din 2006, graţie imaginilor din sateliţii programului european Copernicus.

660.000 de hectare de pădure au ars în UE

 

Zona cea mai afectată de incendii este Peninsula Iberică şi, deşi sezonul de vârf al incendiilor nu s-a încheiat încă, datele din Uniunea Europeană arată cea mai gravă situaţie trăită vreodată în această perioadă a anului.

Recordul anterior pentru Europa a fost în 2017, când 420.913 de hectare au ars până la 13 august, şi 988.087 de hectare în total pe an, cu peste 400.000 într-o singură lună.

Spania, cu o secetă severă şi mai multe valuri de caniculă în această vară, a înregistrat 246.278 de hectare devastate de incendii, mai ales în Galicia, în nord-vest.

În ceea ce priveşte suprafeţele arse, după Spania, România (150.528 de hectare), Portugalia (75.277 de hectare) şi Franţa (61.289 de hectare) sunt ţările cele mai afectate, potrivit datelor de la serviciul european, titrează Rador. 

Incendiile din Europa au ars suprafeţe egale cu o cincime din Belgia

 

Numărul incendiilor din blocul comunitar este cel mai mare din 2006, cu 2.300 înregistrate la mijlocul lunii august - mai mult decât totalul pentru orice an întreg în ultimii 16 ani. Combinaţia dintre secetă şi un şir de valuri de căldură care au pârjolit Europa în ultimele săptămâni a făcut ca o mare parte a continentului să rămână în pericol de incendiu, ridicat, extrem sau foarte extrem pentru cea mai mare parte a verii, potrivit agenţiei europene Copernicus de observare a Pământului.

În timp ce oamenilor de ştiinţă le ia timp pentru a determina dacă un anumit dezastru, cum ar fi inundaţiile sau incendiile, este direct legat de schimbările climatice, aşa-numitele studii de atribuire au stabilit că încălzirea globală a făcut de 10 ori mai probabil valul de căldură care a adus temperaturi de 40 de grade Celsius pentru prima dată în Marea Britanie. Acelaşi val de căldură a dus la temperaturi record în sud-vestul Europei.

Spania a fost ţara cea mai afectată de incendii, cu 245.500 de hectare arse până la jumătatea lunii august, de aproape şase ori mai mult decât media pentru această perioadă a anului şi mai mult decât suprafaţa arsă pentru orice an întreg din 2006, potrivit cele mai vechi date disponibile public pe site-ul EFFIS. România, Franţa şi Germania înregistrează, de asemenea, tipare neobişnuite de incendii în acest an.

Emisiile de carbon de la incendiile din Franţa, care contribuie şi la încălzirea planetei, sunt cele mai mari din 2003, potrivit programului Copernicus, care foloseşte sateliţi pentru a urmări aceste emisii. Fumul de la incendii înrăutăţeşte, de asemenea, calitatea aerului pe întreg continentul, în timp ce temperaturile ridicate au dus şi la o poluare extrem de ridicată cu ozon, a declarat agenţia într-un comunicat din iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel