58 de opere de artă furate din Peninsulă, în valoare de 19 milioane de dolari, înapoiate de New York Italiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Oraşul New York a returnat Italiei 58 de descoperiri arheologice, pentru o valoare de piaţă de aproximativ 19 milioane de dolari. 

Bunurile, furate de pe teritoriul italian, au fost recuperate graţie cooperării dintre autorităţile judiciare din New York şi Comandamentul pentru Protecţia Patrimoniului Cultural al Carabinierilor.

La ceremonia de restituire, care a avut loc la sediul Procuraturii Districtului Manhattan, Alvin Bragg, au fost prezenţi consulul general la New York, Fabrizio Di Michele, şi generalul Roberto Riccardi, de la Comandamentul Carabinierilor pentru Protecţia Patrimoniului Cultural.

"Această nouă restituire de bunuri arheologice de mare valoare este dovada rezultatelor extraordinare pe care le produce de peste 20 de ani colaborarea dintre Italia şi Statele Unite în domeniul combaterii traficului ilicit de artefacte şi opere de artă. Ţările noastre cred cu fermitate în valoarea protejării patrimoniului cultural, în centrul unei activităţi comune care ne face foarte mândri", a declarat ambasadorul Italiei în Statele Unite, Mariangela Zappia.

58 de opere de artă furate din Peninsulă, în valoare de 19 milioane de dolari, înapoiate de New York Italiei

 

"Operele recuperate astăzi au o importanţă istorică şi artistică imensă", a comentat consulul general Di Michele. "Această operaţiune de repatriere este urmată alte două operaţiuni similare încheiate recent cu procurorul districtual din New York. Numai în ultimele nouă luni, peste 400 de opere de artă au fost returnate în Italia", a amintit consulul italian.

Mărfurile returnate, care acoperă o perioadă mare de timp, variind de la 1.100 î.Hr. până la 300 d.Hr., dintre care 21 de lucrări provenite din colecţiile Metropolitan Museum of Art (MET), au fost predate oficial consulului general Di Michele, în prezenţa procurorului adjunct din New York Lisa Delpizzo şi a generalului Riccardi.

"Încă o oportunitate de a mulţumi autorităţilor americane pentru colaborarea generoasă oferită recuperării patrimoniului cultural", a observat Riccardi. "Încă o dată, datorită sinergiilor create cu Trafficking Unit din cadrul District Attorney Office (DAO) din Manhattan şi cu Homeland Security Investigations, cu birourile diplomaţiei italiene, aducem acasă obiecte care aparţin istoriei, identităţii şi culturii noastre", a concluzionat generalul, mulţumindu-le colegilor americani, potrivit Il Mattino, titrează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel