„4.000 de MUNCITORI ROMÂNI lipsesc“: Viticultorii italieni din Veneto, disperați. Recoltarea, o mare necunoscută

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Coldiretti (Confederația Națională a Fermierilor) Veneto este în pragul disperării. Anul agricol în domeniul vinificației și viticulturii pare compromis. Muncitorii români care veneau an de an să culeagă roadele lipsesc.

Din cauza situațiilor de urgență pentru sănătate și a blocajului în țări străine, conform estimărilor Coldiretti Veneto, doar în Verona ar fi nevoie de cel puțin 3.000 de lucrători sezonieri pentru 2020.

Vremea recoltei este caracterizată de incertitudine datorată schimbărilor. Propritarii de podgorii sunt preocupați de incertitudinea forței de muncă, muncitori blocați în țările de origine din cauza situațiilor de urgență pentru sănătate. Potrivit Coldiretti, de fapt, ar lipsi 4.000 de lucrători sezonieri, dintre care peste 3.000 doar în zona veronese, în mare parte de naționalitate română, care în al treilea trimestru al anului erau așteptați să sosească în zonă, potrivit veronasera.it. 

În urmă cu câteva zile, președintele Coldiretti Ettore Prandini,a trimis o scrisoare ministrului sănătății, Roberto Speranza, cu referire la extinderea stării de urgență, solicitând posibilitatea de a găsi soluții alternative pentru a evita compromiterea serioasă a rezultatului întregului an agricol.

„Daune uriașe asupra întreprinderilor agricole, acum devenite și mai evidente din cauza coronaviruslui, care limitează ajutorul  lucrătorilor agricoli străini, pornind de la români, cea mai prezentă comunitate din mediul italian, cu 100.000 de lucrători sezonieri blocați de ordonanța legitimă care prevede carantina pentru cetățenii care au stat în România și Bulgaria în ultimele 14 zile", semnalează președintele Coldiretti, Ettore Prandini. „Companiile agricole s-u declarat imediat disponibile să își asume costurile testării lucrătorilor străini pentru Covid, pentru a le oferi posibilitatea de a participa la operațiunile de recoltare“, încheie președintele Coldiretti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel