17.000 de ruși au fugit în Finlanda în weekend, arată datele de la frontieră

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda în timpul weekend-ului, o creștere de 80% față de săptămâna precedentă, au anunțat luni autoritățile finlandeze, în timp ce afluxul de persoane a continuat în urma anunțului Rusiei de mobilizare militară.

Traficul de frontieră s-a calmat oarecum la începutul zilei de luni, dar a rămas mai aglomerat decât în săptămânile precedente, a declarat pentru Reuters căpitanul Taneli Repo de la autoritatea de frontieră din sud-estul Finlandei.

"Cozile continuă să fie un pic mai lungi decât au fost de obicei de la pandemie încoace", a spus el.

Anunțul de miercuri al primei mobilizări publice a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, pentru a susține războiul din Ucraina, care se clatină, a declanșat o grabă la graniță, arestarea unor protestatari și neliniște în rândul întregii populații.

 

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina "o operațiune militară specială"

 

Tinerii ruși care au vorbit cu Reuters după ce au trecut săptămâna trecută în Finlanda prin stația de frontieră Vaalimaa, la aproximativ trei ore de mers cu mașina de la al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, au declarat că au plecat de teama de a nu fi recrutați pentru război.

Guvernul finlandez, care se teme să nu devină o națiune de tranzit majoră, a declarat vineri că va opri intrarea tuturor rușilor cu vize turistice în următoarele zile, deși se pot aplica în continuare excepții pe motive umanitare.

 

Zelenskiy nu crede că Putin blufează cu privire la armele nucleare

 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat că nu crede că Vladimir Putin blufează atunci când afirmă că Moscova ar fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

Președintele rus a declarat săptămâna trecută, într-un discurs televizat, că Moscova ar folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja Rusia și poporul său dacă integritatea sa teritorială ar fi amenințată.

"Uite, poate că ieri a fost o cacealma. Acum, ar putea fi o realitate", a declarat duminică pentru CBS News Zelenskiy, care anterior a minimalizat astfel de avertismente ca fiind un șantaj nuclear.

"Nu cred că blufează", a adăugat Zelenskiy conform Reuters.

Președintele ucrainean a declarat că loviturile rusești asupra sau în apropierea a două centrale nucleare ucrainene ar putea fi considerate "utilizarea contemporană a armelor nucleare sau șantaj nuclear".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel