126 de școli care au primit bani pentru modernizare nu i-au folosit. Elevii au început prima zi fără toaletele noi promise

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Anul trecut, 126 de școli au primit finanțare pentru renovare, însă banii nu au fost folosiți. Astfel, după o vară întreagă, mai multe școli din județul Iași au început prima zi, printre unelte de construcții și zgomotele muncitorilor. 

În luna mai a anului trecut, 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat au primit fonduri ca să construiască toalete în interior, în locul celor vechi care se aflau în curtea școlii. Însă, astăzi, în prima zi de școală multe dintre ele sunt încă în construcții sau nu au început deloc modificarea grupurilor sanitare. 

„Un număr de 126 de școli nominalizate vor primi finanțare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme. 126 de școli în care învață 13.840 de elevi.”, declara în mai, la Guvern, Sorin Cîmpeanu.

 

Banii pentru renovarea școlilor, nefolosiți

 

Prima școală verificată este cea din centrul comunei Țigănași, Iași, unde încă se lucrează și în prima zi a anului școlar la construcția unui grup sanitar modern. Până ce acesta va fi gata, elevii vor continua să folosească toaleta din curtea școlii, în ciuda condițiilor meteo mai dificile, dacă nu va fi gata până vine iarna. 

„Nu o să mai fie nevoie, prin frig, prin ploaie, prin ninsoare să mergeți la grupul sanitar din curte. În aproximativ o lună va fi gata”, este promisiunea făcută elevilor la începutul anului de conducerea școlii. 

Cei 100 de școlari au fost întâmpinați, însă, de zgomotele ciocanelor, iar până când toaleta modernă din interior va prinde contur, orele vor fi deranjate de muncitori. 

„Auzim sunetul, dar noi o să facem în așa fel încât să putem desfășura și activitatea. Se vede și finalul lucrării undeva la final de septembrie, începutul lui octombrie, dar beneficiul pe care îl aduce această lucrare este mult mai mare decât disconfortul pe care îl avem în această perioadă. ”, declară directoarea școlii, Silvia Romașcanu conform Digi 24.

 

Guvernul României a alocat suma de 120 de mii de lei, însă banii se investesc greu

 

Părinții sunt de părere că din primăvară și până acum, mai ales în vacanța de vară, lucrările ar fi trebuit să fie gata sau măcar pe final, nu abia la început. 

„În aceste luni de vacanță ar fi trebuit să fie gata, mi se pare normal.”, spune mama unui elev. În completarea ei, o altă femeie intervine: „Important este să aibă igenizarea foarte bună. Vine iarna, e greu pentru niște copii afară.

La Adrieșeni, o altă comună din județul Iași, aceeași poveste. Guvernul a alocat o sumă dublă de 230 de mii de lei pentru patru școli. Nici măcar renovarea din curtea școlii nu era gata în timpul festivității de început de an. Muncitorii susțin că nu au avut cum să termine, deoarece problema vine de la primărie, de la fonduri. Cât despre modernizarea grupurilor sanitare, aceasta nici nu a început încă. 

Dacă banii alocați pentru modernizarea școlilor nu vor fi folosiți până la sfârșitul anului, aceștia se vor întoarce la bugetul de stat, iar elevii vor fi nevoiți să folosească în continuare toaletele învechite din curtea școlii, ale căror condiții lasă de dorit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel