1 Decembrie. Ziua Națională a României, sărbătorită la Veneția, Londra, Praga, Lisabona și Berlin

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Ce inseamna sa fii patriot
Ce inseamna sa fii patriot

1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită anul acesta ținând cont de măsurile restrictive impuse de pandemie, dar asta nu înseamnă că românii de pretutindeni nu vor putea simți apropierea de țară și de drapelul tricolor.

În mari capitale ale Europei sunt organizate manifestări artistice online cu ocazia Zilei Naționale a României, marcând un moment cu semnificații istorice extraordinare pentru toți românii.

 

Praga. Un fragment din ”Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, recitat de un cunoscut actor ceh

 

Un video cu înregistrarea interpretării în limba cehă a unui fragment din poezia „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, realizată de renumitul actor ceh Petr Vrsek, va fi prezentat marți, 1 decembrie, pe rețelele de socializare ale ICR Praga, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în Cehia.

Textul fragmentului din „Scrisoarea III” în limba cehă va fi proiectat peste imaginea poetului, anunță Gândul.ro.

Tema poemului este demascarea falsului patriotism al contemporanilor în contrast cu vitejia ostașilor români din trecut.

 

Londra. Prelegeri, expoziție online și concert 

 

Cu ocazia Zilei Naționale a României, profesorul Dennis Deletant va susține o prelegere – ”The Saliency of the Past: Some Thoughts on the Case of Romania” – la reprezentanța ICR, în parteneriat cu Ambasada României.

De asemenea, episoadele din cadrul ”Who is Romania / Cine este România” – seria inovatoare de filme de promovare a personalităților românești destinate platformelor de socializare, inițiată de reprezentanța ICR la Londra și realizată de istoricul britanic Tessa Dunlop – vor fi redifuzate pe canalele de social media ale reprezentanței pe parcursul zilei de 1 decembrie.

În aceeași zi vor fi prezentate online lucrările românești din Galeria Europeană, strânse sub titlul ”Masterpieces of Romanian art”.

 

Berlin. Recital extraordinar al pianistei Sina Kloke

 

Pianista germană Sina Kloke, specializată în cercetarea şi interpretarea creaţiilor lui George Enescu, va susține un recital, cu prilejul Zilei Naționale a României, difuzat pe pagina de Facebook şi pe site-ul ICR Berlin.

 

Veneția. ”Capodopere ale muzicii românesti și universale. Între Enescu, Schumann, Silvestri și Chopin”

 

Pianista Ramona Elena Munteanu va susține un recital intitulat „Capodopere ale muzicii românesti și universale. Între Enescu, Schumann, Silvestri și Chopin” la sediul IRCCU Veneția.

În deschidere, după o scurtă intervenție a Consulului General al României la Trieste, dr. Cosmin Lotreanu – acesta va vorbi despre semnificația zilei de 1 Decembrie – vor fi interpretate fragmente din reducțiile pentru pian ale imnurilor României și Italiei.

Programul recitalului va include și lucrări semnate de G. Enescu, R. Schumann, C. Silvestri și Fr. Chopin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel