Ziua Românilor de Pretutindeni. Peste 400 de români, veniți din 34 de țări au participat la festivalul "Aici-Acolo", organizat de DRP 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

În perioada 25 – 28 mai 2023 a avut loc, la București, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni „Aici-Acolo”, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP). Evenimentul s-a aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

La manifestările care au durat patru zile au participat peste 400 de români veniți din 34 de țări, din Canada până în Malaezia și din Islanda până în Iordania, precum și din țările învecinate, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice din România, ai clerului, societății civile, mediului academic și mass-media.

În mesajul transmis participanților cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat:

”Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forța capabilă să promoveze valorile și spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare (…). Autoritățile române au responsabilitatea de a-și asuma o viziune pe termen lung (…), astfel încât să-i determine pe cei plecați să se întoarcă acasă.”

La rândul său, Gheorghe Cârciu, Secretar de Stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a transmis:

”Ziua Românilor de Pretutindeni ne-a adus mai aproape și ne-a arătat ceea ce cu toții știm în inimile noastre: că nu există decât o singură Românie și că vom fi mereu români, și Aici, și Acolo. A fost o ocazie specială în care am putut reafirma unitatea și legătura noastră strânsă, indiferent de distanța care ne separă! Am simțit că suntem mai aproape, că suntem din nou acasă!”

Ziua Românilor de Pretutindeni. Evenimentele din Festivalul "Aici-Acolo"

 

În programul Festivalului s-au aflat evenimente precum:

Deschiderea oficială a Festivalului „Aici – Acolo” și un concert de muzică barocă, ce au avut loc în Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

Programul următoarelor două zile ale Festivalului a oferit participanților o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, expoziții cuprinse în Romanian Design Week, vernisaje de artă plastică și fotografie, o prezentare de modă a studenților din cadrul Universității Naționale de Arte București, precum și o seară de muzică și conversații literare cu faimoși autori români din străinătate, desfașurate la ARCUB.

Duminică, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită la Catedrala Patriarhală, aflată pe Dealul Mitropoliei, unde Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale împreună cu Episcopul Ieronim al Daciei Felix au oficiat Sfânta Liturghie. Totodată, ceremonia de închidere a Festivalului s-a desfășurat în sala fostului Parlament al României, aflat în incinta Patriarhiei Române.

Adresându-se participanților în încheierea Festivalului, Sandra Pralong, Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, a amintit audienței:

„Ne aflăm în locurile în care s-a întregit România și s-a desăvârșit țara puternică de la începutul secolului trecut și din perioada interbelică, țară făurită de idealurile pașoptiste – iar dvs. sunteți ’noii pașoptiști’ de care România are nevoie pentru a-și redobândi locul cuvenit în Europa.”

Toate evenimentele incluse în programul Festivalului au fost gratuite și finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel