Ziua Culturii Naţionale sărbătorită în întreaga ţară: Spectacole şi expoziţii în onoarea lui Mihai Eminescu

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită în întreaga ţară: Spectacole şi expoziţii în onoarea lui Mihai Eminescu
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită în întreaga ţară: Spectacole şi expoziţii în onoarea lui Mihai Eminescu

În această zi de 15 ianuarie, România celebrează Ziua Culturii Naționale, iar o serie de evenimente culturale captivante au loc în întreaga țară. Ministerul Culturii anunță că toate muzeele subordonate vor sărbători această zi printr-un gest de generozitate, oferind intrare gratuită pentru toți vizitatorii.

Ziua Culturii Naționale a fost instituită în 2010 și este sărbătorită în fiecare an pe 15 ianuarie, în memoria poetului Mihai Eminescu. Numeroase spectacole de teatru, vernisaje, expoziții sunt programate în București și în toată țara, marcând această zi specială.

 

București: Teatru Național "I.L. Caragiale"

 

La Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București, un "Spectacol de Ziua Culturii Naționale" va fi prezentat începând cu ora 19:00. Prima parte a spectacolului va fi un spectacol-lectură intitulat "Emmi, amor pierdut, viață pierdută" de Mihai Eminescu, în regia lui Răzvan Popa. Distribuția include actori precum Raluca Aprodu, Alexandru Potocean, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos și Răzvan Popa. A doua parte va fi dedicată spectacolului "Amintiri din copilărie" după Ion Creangă, scenariul, regia și interpretarea fiind realizate de Vitalie Bichir.

Pe lângă spectacole, Teatrul Național București găzduiește tururi ghidate și alte spectacole precum "The Romanian Dream", "O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris", "Gaițele" și "Artă".

 

Teatrul Nottara și Teatrul "Ion Creangă"

 

Teatrul Nottara organizează două evenimente dedicate operei lui Mihai Eminescu. În timpul întregii zile de 15 ianuarie, spectacolul "Luceafărul", după Mihai Eminescu, va fi disponibil gratuit pe site-ul www.nottara.ro. De asemenea, la ora 12:00, va avea loc evenimentul "Numai poetul", adresat exclusiv elevilor de la Colegiul Național "Dimitrie Cantemir" și Colegiul Național "Ion Creangă".

Teatrul "Ion Creangă" redeschide Sala Mare în Piața Amzei de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, cu evenimentul "Teatrul Ion Creangă de poveste".

 

Alte evenimente în București

 

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de evenimente, inclusiv "Ziua Porților Deschise pentru copii și familii", vernisajul expoziției "Anton Pann - 170", lecturi pentru copiii cu deficiențe de vedere, un moment poetic și concert.

Radio România Cultural transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2023, iar Radio România Muzical dedică întreaga zi Culturii Naționale, având un program bogat care include interpreți de renume precum Sergiu Celibidache, Nicolae Herlea, George Georgescu și alții.

Filarmonica "George Enescu" sărbătorește Ziua Culturii Naționale cu tururi ghidate și un concert extraordinar la Ateneul Român, dedicat publicului de toate vârstele.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) inaugurează Galeria de Artă Decorativă Europeană în ziua de 15 ianuarie, oferind acces gratuit la diversele galerii și expoziții ale muzeului.

Primăria Capitalei anunță un concert inspirat din folclorul românesc și extinderea programului de vizitare pentru expoziția "Universul lui Salvador Dali" la Sala Mare a ARCUB.

Muzeul Național de Istorie a României deschide o expoziție tematică dedicată monumentelor culturii vechi și limbii literare românești, cu accent pe epigrafie, paleografie, caligrafie și artă tipografică.

 

Expoziții și Evenimente în Țară

 

La nivel național, instituțiile subordonate Ministerului Culturii desfășoară o varietate de evenimente culturale, inclusiv spectacole, piese de teatru, expoziții, tururi ghidate și concerte.

Bistrița. La Bistrița, Palatul Culturii găzduiește evenimentul "Eminescu la Bistrița", o serie de prelegeri și expoziții dedicate vieții și operei poetului național.

Iași. În Iași, Muzeul "Mihai Eminescu" organizează un eveniment special de Ziua Culturii Naționale, cu expoziții, lecturi publice și activități pentru copii.

Constanța. La Constanța, Teatrul de Stat găzduiește un spectacol special de Ziua Culturii Naționale, iar Muzeul de Artă Constanța deschide ușile pentru vizitatori, oferind acces gratuit la expoziții.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele planificate în întreaga țară pentru Ziua Culturii Naționale. Fiecare oraș și comunitate își sărbătorește moștenirea culturală în propriul mod, oferind publicului oportunitatea de a se bucura de bogăția și diversitatea culturii românești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel