Zile libere în decembrie 2023 în Italia: Plată suplimentară pentru muncitorii din sectorul casnic

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Zile libere în decembrie 2023 în Italia: Plată suplimentară pentru muncitorii din sectorul casnic / Foto: Unsplash
Zile libere în decembrie 2023 în Italia: Plată suplimentară pentru muncitorii din sectorul casnic / Foto: Unsplash

Legislația italiană oferă muncitorilor dreptul la câteva zile libere marcate cu roșu pe calendar pe parcursul anului, acestea fiind festivități naționale. În luna decembrie, există trei astfel de zile, iar lucrătorii au dreptul la liber, dar și la plata remunerației dacă decid să lucreze în acele zile.

Aceste zile libere oferă o oportunitate pentru lucrători să se bucure de momente de odihnă și să petreacă timp în familie în timpul sărbătorilor de iarnă.

Pentru cei din sectorul casnic, care aleg să lucreze în aceste zile, legislația italiană prevede compensații suplimentare pentru a recunoaște efortul lor în timpul acestor zile festive.

 

7 Decembrie – Sfântul Ambrozie – Milano

 

Locuitorii orașului Milano sărbătoresc pe 7 decembrie Sfântul Ambrozie, patronul și ocrotitorul orașului. În această zi, toți locuitorii din Milano sunt liberi, iar ziua este retribuită. Pentru cei care lucrează în această zi, se aplică o majorare de 60%.

 

8 Decembrie – Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione)

 

Această sărbătoare religioasă este dedicată Neprihănitei Zămisliri a Maicii Domnului și cade pe 8 decembrie. În această zi, toți lucrătorii din Italia sunt liberi, iar ziua este retribuită ca și cum s-ar fi lucrat. Dacă un lucrător decide să lucreze în această zi, va primi o plată suplimentară de 60%.

Aceasta se aplică și personalului din sectorul casnic, precum îngrijitoare, menajere și bone, care acceptă să lucreze în această zi. Ei vor beneficia de o majorare de 60% la plata ordinară a zilei conform Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL).

 

25 Decembrie – Crăciunul (Natale)

 

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, este sărbătorită pe 25 decembrie. În această zi, toți lucrătorii au liber, iar ziua este retribuită. Dacă un lucrător decide să lucreze în ziua de Crăciun, va primi o majorare de 60% la plata normală a zilei.

 

26 Decembrie – Sfântul Ștefan (Santo Stefano)

 

Sfântul Ștefan, diaconul și martir creștin, este sărbătorit pe 26 decembrie. Această zi este liberă pentru toți lucrătorii din Italia, iar dacă un angajat decide să lucreze, va primi o majorare de 60%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel