Zelenski se întâlnește cu Erdogan pentru a discuta despre transportul cerealelor și situația de la centrala Zaporojie

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse. 

"La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean", a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, precizând că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniune va fi "examinată" implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord "în care Turcia este un element cheie", a adăugat el.

"Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele", a spus purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu.

El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Vezi și: Macron l-a sunat pe Zelenski. Pericol uriaș la centrala de la Zaprojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la situaţia creată în jurul centralei nucleare din Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul trupelor ruse şi ţintă a unor lovituri repetate în ultimul timp, potrivit France Presse.

Discuţia telefonică a avut loc 'în cursul dimineţii' şi a 'durat o oră şi 20 de minute', a indicat Palatul Elysee, care urmează să comunice mai târziu în cursul zilei conţinutul acestei convorbiri.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost preluată sub controlul lor de către trupele ruse la începutul invaziei declanşate de Rusia în Ucraina la 24 februarie.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe lovituri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, provocând temeri cu privire la o posibilă catastrofă nucleară, situaţia de la centrala din Zaporojie constituind principalul subiect de pe agenda reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută.

Un accident la Zaporojie pune în pericol toată Europa



O eventuală 'catastrofă' la centrala din Zaporojie ar pune în pericol întreaga Europă, a avertizat luni Volodimir Zelenski, acuzând armata rusă de 'bombardarea oraşelor şi a comunităţilor din împrejurimile' centralei.

Ultima convorbire telefonică dintre cei doi oficiali datează din 1 august.

Preşedintele Macron, care se află în vacanţă din 29 iulie în Fortul Brégançon, o fortăreaţă medievală situată pe o insulă de lângă Riviera Franceză (teritoriul municipiului Bormes-les-Mimosas /Var/), salutase atunci deblocarea transportului de cereale din sudul Ucrainei pe mare, blocat din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina. 

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel