Zelenski nu renunță. Plan pentru aderarea la UE, din 2023 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Ucraina își va crea propriul miracol de Crăciun, afirmă Zelenski. „Chiar și în întunericul complet, ne vom găsi unii pe alții pentru a ne îmbrățișa” / Foto: Captură video youtube
Ucraina își va crea propriul miracol de Crăciun, afirmă Zelenski. „Chiar și în întunericul complet, ne vom găsi unii pe alții pentru a ne îmbrățișa” / Foto: Captură video youtube

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că speră ca ţara să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an, după ce a primit statutul de ţară candidată în iunie 2022, relatează euractiv.com.

Zelenski a spus că speră să poată începe "dialogul despre viitorul nostru în cadrul UE" în acest an, nu în ultimul rând pentru că este o cale de a motiva forţele armate care luptă în Ucraina.

Când jurnaliştii au insistat asupra acestui aspect, Zelenski s-a întors spre Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi i-a spus: "Când spun acest an, Charles, vreau să spun acest an, 2-0-2-3". Afirmaţia lui a provocat râsete în sala în care se desfăşura conferinţa de presă.

Ca şi săptămâna trecută la Kiev, Ursula von der Leyen a refuzat să avanseze un calendar privind declanşarea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina.

"Nu este un calendar rigid. Este un proces bazat pe merit", a spus ea.

Comisia Europeană urmează să dea publicităţii evaluarea sa privind progresele realizate de Ucraina mai târziu în acest an, în timp ce în primăvară va avea loc o prezentare a executivului UE privind recomandări de reformă în acest stat.

"În chestiunea aderării, Zelenski a fost mai explicit în conferinţa sa de presă decât în spatele uşilor închise", a declarat apoi un oficial UE.

România sprijină o formulă de pace. Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski 

 

 Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întâlnire la Bruxelles, alături de un grup de lideri europeni, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu prilejul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a salutat prezenţa omologului ucrainean la reuniunea Consiliului European, ca o dovadă în plus a solidarităţii şi unităţii europene şi a coordonării strânse în susţinerea poporului ucrainean în faţa războiului declanşat de Federaţia Rusă.

"Preşedintele României a subliniat importanţa menţinerii sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, evidenţiind în acest sens şi acţiunea solidară şi multidimensională a României, ca stat vecin şi prieten, contribuind atât pe palierul umanitar şi economic, cât şi în ceea ce priveşte creşterea conectivităţii, facilitarea transportului de cereale sau avansarea parcursului european", arată sursa citată.

Şeful statului a susţinut şi necesitatea de a menţine presiunea asupra Federaţiei Ruse, inclusiv prin adoptarea de sancţiuni suplimentare.

"Preşedintele României a transmis preşedintelui Volodimir Zelenski sprijinul ţării noastre pentru formula de pace", a arătat Administraţia Prezidenţială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel