Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia este rusească, în ciuda dezmințirilor din partea NATO, SUA și Poloniei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia este rusească, în ciuda dezmințirilor din partea NATO, SUA și Poloniei
Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia este rusească, în ciuda dezmințirilor din partea NATO, SUA și Poloniei

Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia este rusească, în ciuda faptului că NATO, SUA și chiar președintele polonez au spus că a fost o ratare a apărării antiaeriene ucrainene. Indiferent, toți sunt de acord că Putin este de vină pentru că aproape a declanșat al treilea război mondial.

Volodimir Zelenski a insistat că exploziile fatale care au ucis două persoane în Polonia, în apropiere de granița cu țara sa, au fost provocate de o rachetă rusească, în ciuda faptului că mai mulți lideri mondiali au sugerat că aceasta ar fi fost probabil de origine ucraineană.

Președintele ucrainean a fost citat de agenția de știri Interfax Ucraina, care a declarat miercuri că nu are nicio îndoială că explozia care a ucis două persoane în Polonia ar fi fost cauzată de o rachetă ucraineană.

'Nu am nicio îndoială că a fost racheta noastră', a declarat el, adăugând că el crede că explozia de marți a fost cauzată de o rachetă rusă și că și-a bazat concluziile pe rapoartele armatei ucrainene, în care 'nu poate avea decât încredere'.

 

Ucraina cere să facă parte din echipa de anchetă a exploziei din Polonia

 

Zelenski a mai spus că, în opinia sa, Ucrainei ar fi trebuit să i se acorde deja acces la locul exploziei pentru a fi implicată în analiza resturilor în vederea stabilirii originii rachetei suspecte. 

'Avem dreptul de a face parte din echipa de anchetă? Bineînțeles', a spus el.

Zelensky a confirmat, de asemenea, că Kievul nu a primit nicio ofertă din partea Moscovei de a începe discuții de pace, în pofida temerilor privind o escaladare a războiului în urma incidentului.

 

Ucraina nu este interesată să poarte discuții de pace cu Rusia

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în această săptămână că Ucraina nu este interesată să poarte discuții de pace cu Rusia, dar Zelenski a declarat: '[Rușii] nu comunică cu noi'.

Între timp, Polonia a instalat sârmă ghimpată de-a lungul graniței sale cu Rusia în cursul zilei de astăzi, după incidentul mortal de marți după-amiază.

Soldații au fost văzuți instalând sârma ghimpată lângă satul Szyliny, în apropiere de exclava rusă Kaliningrad.

Apărările înalte de 2,5 metri și late de 3,5 metri au fost instalate pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două țări, pentru a preveni trecerile ilegale în Polonia.

 

Rusia ar putea inunda în mod deliberat Polonia cu un aflux de imigranți pentru a provoca haos în UE

 

Statele membre NATO discută, de asemenea, despre consolidarea apărării aeriene în estul țării, Slovacia cerând sisteme suplimentare de la partenerii de alianță pentru a "proteja și mai mult securitatea cetățenilor slovaci", a declarat ministrul apărării din această țară.

Lituania a cerut, de asemenea, mai multe sisteme de apărare de-a lungul frontierei dintre Polonia și Ucraina și pe restul flancului estic al NATO, președintele Gitanas Nauseda declarând: "Cerul NATO trebuie să fie apărat 100%".

Îngrijorările legate de escaladarea războiului au crescut dramatic ieri, odată cu racheta care a fost lansată marți în Polonia, ucigând doi fermieri.

Inițial, Varșovia a susținut că aceasta a venit din Rusia, ceea ce ar fi putut face ca NATO să invoce articolul 5, conform căruia un atac asupra unei țări este considerat un atac asupra tuturor țărilor, declanșând un efort de apărare colectivă.

În prezent, liderii au declarat că a fost lansat probabil de apărarea aeriană ucraineană, atenuând temerile că atacul ar putea antrena NATO într-un conflict direct cu Rusia, dar oferindu-i lui Vladimir Putin o scuză pentru a ataca Occidentul. 

 

Kremlinul l-a convocat pe ambasadorul polonez la Moscova la ministerul de externe pentru a explica reacția lor 

 

Astăzi, președintele polonez Andrzej Duda, vorbind după o reuniune a consiliului său de securitate miercuri, a declarat că nu a văzut 'nicio dovadă' că racheta a fost lansată de Rusia și că, de fapt, este 'foarte probabil' ca racheta S-300 din epoca sovietică să fi venit din Ucraina. Nu există niciun indiciu că Polonia a fost vizată în mod deliberat, a adăugat el. 

'Apărarea ucraineană își lansa rachetele în diverse direcții și este foarte probabil ca una dintre aceste rachete să fi căzut din nefericire pe teritoriul polonez', potrivit lui Duda, care a adăugat că Rusia poartă responsabilitatea finală pentru această lovitură, deoarece Putin a început războiul în Ucraina.

Jens Stoltenberg, șeful NATO, a susținut această analiză - spunând că lovitura a fost probabil o rachetă ucraineană, că nu există 'niciun indiciu' că a fost deliberată și că 'nu există niciun indiciu' că Rusia pregătește un atac împotriva NATO. Cu toate acestea, el a adăugat: "Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei'. 

Ludivine Dedonder, ministrul belgian al apărării, a declarat că investigațiile preliminare ale forțelor sale de securitate indică același lucru - adăugându-se la rapoartele apărute la primele ore sugerând că Biden le-a spus, de asemenea, liderilor NATO că racheta provenea din Ucraina., conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel