Zelenski denunță descoperirea unei gropi comune la Izium, cu peste 400 de trupuri neînsuflețite: "Rusia lasă moarte peste tot"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Groapă comună descoperită la Izium cu peste 400 de cadavre după retragerea Rusiei. Unele dintre cadavre aveau răni de glonț, iar altele au fost ucise de bombardamente. Este cel mai mare masacru descoperit până în prezent, după Bucha și Mariupol.

Un nou masacru a fost descoperit în Ucraina după retragerea forțelor rusești din regiunea Harkov. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o "groapă comună" a fost descoperită în Izium, un oraș recucerit de forțele ucrainene de la ruși în cadrul contraofensivei din estul țării.

"Acțiunile procedurale necesare au început deja", a spus el, anunțând că vineri vor fi convocați jurnaliști ucraineni și internaționali pentru a vedea starea orașului. "Vrem ca lumea să știe ce provoacă ocupația rusă", a spus el, fără a da detalii despre numărul de persoane îngropate sau cauzele morții lor, relatează Ep.

Ancheta a început deja și "mâine vom avea mai multe informații verificate și clare", a adăugat președintele în mesajul său video de seară.

„Rusia că lasă moarte peste tot“

 

Un oficial al poliției regionale, Serghei Botvinov, a declarat pentru Sky News că au fost găsite 440 de morminte. Unele dintre persoane aveau răni de glonț, altele fuseseră ucise în bombardamente, a adăugat el.

Între timp, Zelenski a acuzat Rusia că "lasă moarte peste tot" și a reamintit că masacrul de la Izium a fost similar cu cele din alte orașe, precum Bucha și Mariupol, unde au fost găsite între 3.000 și 9.000 de cadavre îngrămădite unele peste altele în cel mai mare masacru descoperit până în prezent.

"Vrem ca lumea să știe la ce a dus ocupația rusă. Bucha, Mariupol, acum, din păcate, Izium.... Rusia lasă moarte peste tot. Și trebuie să fie trasă la răspundere pentru asta", a reiterat președintele ucrainean.

El a evaluat la peste 3.800 numărul de rachete pe care trupele rusești le-ar fi lansat spre teritoriul ucrainean, deși a avertizat că "nicio rachetă nu va aduce Rusia mai aproape de ținta sa". "Nu va exista o subjugare a Ucrainei. Fiecare rachetă aduce Rusia mai aproape de o mai mare izolare internațională, de o mai mare degradare economică și de o condamnare istorică și mai clară", a adăugat el.

Zelenski denunță descoperirea unei gropi comune la Izium, cu peste 400 de trupuri neînsuflețite

 

Reporterii Reuters au văzut mai multe cadavre în groapa comună din Izium cu frânghii în jurul gâtului și cu mâinile legate, indicii că este posibil să nu fi fost uciși în bombardamente și lovituri aeriene.

Poliția ucraineană și experții criminaliști ajutau la exhumarea cadavrelor din locul marcat cu cruci de lemn, unde autoritățile au declarat că au găsit o groapă comună cu peste 440 de cadavre. În timp ce autoritățile au declarat că unii dintre ei au fost uciși de bombardamente și lovituri aeriene, anchetatorii s-au pregătit pentru ce este mai rău, în urma descoperirii de civili uciși cu semne de tortură în Bucha și în alte teritorii ocupate anterior.

La rândul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului dorește să trimită o echipă la Izium pentru a verifica acuzațiile autorităților ucrainene privind gropile comune și execuțiile, relatează Afp.

"Colegii noștri din Ucraina, din cadrul misiunii de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, verifică aceste acuzații și își propun să organizeze o vizită la Izium pentru a stabili circumstanțele morții acestor persoane", a declarat Elizabeth Throssell, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Elizabeth Throssell, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar, a declarat în timpul unei conferințe de presă obișnuite a ONU la Geneva.

Pentru Ucraina, ridicarea drapelului înseamnă să presupunem că "inamicul a plecat". Kievul estimează că a câștigat în ultimele săptămâni peste 4.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la forțele rusești din estul Ucrainei. Zelenski a recunoscut că ultimele luni în aceste zone au fost "extrem de dificile", dar a subliniat că, chiar dacă Rusia reușește să ocupe "temporar" unele zone, nu va reuși să preia controlul asupra poporului ucrainean.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel