Zelenski anunță că înainte de pacea cu Rusia va face referendum național 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Volodimir Zelenski, propus pentru nominalizarea la premiul Nobel pentru pace: „Asistăm la curajul poporului Ucrainei”
Volodimir Zelenski, propus pentru nominalizarea la premiul Nobel pentru pace: „Asistăm la curajul poporului Ucrainei”

Orice "compromis" în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru un site de ştiri regional ucrainean, informează AFP.

"Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiţi despre toate aceste schimbări (ce vor figura într-un eventual acord, n.r.), şi ele pot fi istorice, (...) noi le vom supune unui referendum", a spus Zelenski pentru site-ul de ştiri Suspilne.

"Poporul va trebui să se pronunţe asupra unor forme de compromis. Iar în ce vor consta ele (compromisurile) ţine de discuţiile noastre" cu Rusia, a continuat Zelenski.

În acest sens, Zelenski a revenit asupra problemei-cheie a NATO, organizaţie la care ţara sa nu va putea adera, după cum a recunoscut el recent.

"Am înţeles-o deja cu toţii. Noi nu suntem acceptaţi (în NATO), pentru că lor (ţărilor membre) le este frică de Rusia. Aceasta este tot. Şi noi trebuie să ne calmăm şi să spune: 'Ok, (sunt necesare) alte garanţii de securitate", a subliniat preşedintele Zelenski.

"Sunt ţări în NATO care vor să fie garanţi de securitate (ai Ucrainei) (...), care sunt gata să facă tot ce această Alianţa ar fi trebuit să facă dacă noi am fi fost membri. Şi eu cred că acesta este un compromis normal", a mai spus Volodimir Zelenski, relatează Agerpres.

Zelenski spune că Ucraina nu va accepta ultimatumuri din partea Rusiei 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări luni că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupaţia rusă, transmite Reuters.

''Avem un ultimatum cu puncte în el. 'Urmaţi-l şi apoi noi vom pune capăt războiului'. Ucraina nu poate accepta niciun ultimatum din partea Rusiei'', a declarat Zelenski într-un interviu difuzat de website-ul de ştiri Suspilne.

Armata rusă a lansat în 24 februarie o ofensivă de amploare împotriva Ucrainei, invadând această ţară din mai multe direcţii. Occidentul a reacţionat, Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit impunând sancţiuni economice dure contra Moscovei.

Rusia îşi numeşte agresiunea sa în Ucraina drept ''operaţiune militară specială pentru denazificarea şi demilitarizarea'' ţării vecine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel