Zegrean, REACȚIE după ACHITAREA lui Greblă: „Nu a fost o eroare! Sistemul a vrut să arate că nu face Curtea ce vrea ea”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a reacţionat la decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care l-a achitat astăzi pe secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, fost judecător CCR.

„E normal, pentru că a fost un dosar făcut aiurea. Eu am am văzut la vremea respectivă procesul verbal pe care l-au făcut ei la cercetarea locală, unde nu au găsit nimic. Toate acuzaţiile care i s-au adus erau penibile, nu era nimic acuzator, nu erau fapte penale. Nu putea el să facă nu ştiu ce şi să încalce embargoul impus Rusiei. Era o prostie asta. Povestea lui cu ferma, cu animalele... Ţin minte şi acum cum scria că i-au găsit trei 'gâşti'. Aşa scria: 'trei gâşti', nu ştiu câte capre, un struţ şi un cal parcă. Nimic din ce au găsit acolo nu îl dădea pe el ca fiind un mare bogătan al ţării. I se mai imputa că a folosit o maşină care nu era a lui. Deci dacă a vrut cineva să-i pună la dispoziţie o maşină, asta nu este infracţiune. Nu au găsit infracţiuni prin care să-l poată acuza şi să-l trimită în judecată, de aceea a şi fost achitat şi în prima instanţă, şi în apel", afirmă Augustin Zegrean pentru stiripesurse.ro.

Fostul preşedinte al CCR rememorează sentimentul de teamă care existat între judecătorii Curţii, după reţinerea lui Toni Greblă.

„A existat o teamă foarte mare. Eu eram acolo. Când vezi că îl ia pe un om de lângă tine fără să ştii că e vinovat de ceva... Noi am discutat atunci cu el, l-am întrebat. Era total surprins şi el. Nu ne-am putut explica de ce a fost luat. Sigur că nu ţi-e simplu. Mai ales că a fost luat după un vot. Era un proiect de lege în legătură cu SRI, care voia să devină un fel de coordonator al întregii activităţi informatice din România. El a votat atunci împotriva proiectului, alături de alţii, şi legea a fost respinsă. A doua zi a fost luat. A fost şi interviul domnului Maior, care avea treabă cu toţi judecătorii Curţii. Ţin minte cum ne făcea cu degetul că va şti el pe cine să arate dacă ţara va fi atacată de terorişti. Au fost două decizii care i-au supărat rău pe cei de la SRI - una cu cartelele pre-pay şi alta cu siguranţa cibernetică”, relatează Augustin Zegrean.

 

Zegrean: „Greblă a ales să își dea demisia”

 

Fostul preşedinte al CCR susţine că nu este normal ca un judecător al CCR să fie monitorizat, urmărit şi acuzat în acest fel, însă între timp legea a fost modificată pentru a se preveni asemenea incidente.

„Ei au vrut să demonstreze că sunt mai tari decât oricine şi fac ce vor. Curtea s-a consolidat între timp pentru că s-a modificat legea de organizare şi judecătorii nu mai pot ajunge în situaţia aceasta, pentru că au o imunitate pe durata mandatului care nu poate fi ridicată de birourile permanente ale camerelor, cum era în vremea în care domnul Greblă a fost cercetat, ci numai plenul Curţii poate să hotărască urmărirea penală a unui judecător. Plenul însemnă minim 6 voturi, deci nu mai e posibil să se întâmple aşa ceva. Dar asta s-a făcut prin lege, nu printr-o hotărâre a CCR, şi este bine că s-a făcut. Şi în alte ţări judecătorii Curţii sunt protejaţi în felul acesta. Domnul Greblă putea să-şi dea demisia sau să aştepte să fie aprobată urmărirea penală sau arestarea de către Biroul Permanent al Senatului. Dânsul a ales să-şi dea demisia. Eu la vremea respectivă l-am sfătuit să nu-şi dea demisia, ci să-şi ia un concediu, să stea o vreme deoparte, să vedem ce se întâmplă. De la început ne-am dat seama că ceva nu este în regulă cu luarea lui de pe stradă şi reţinerea”, a declarat Zegrean.

Întrebat dacă în acest caz a fost vorba despre o eroare punctuală sau o problemă sistemică, fostul judecător constituţional a răspuns: „Nu a fost o eroare. Nu se poate porni un astfel de demers dintr-o eroare. Clar că Sistemul a vrut să arate că nu face Curtea ce vrea ea.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel