Zeci de copii și-au pierdut viața în Gambia. Se bănuiește că ar fi fost vorba de un medicament

Narcis Popa |
Data publicării:
Zeci de site-uri, blocate în Italia. Trafic ilegal de medicamente împotriva COVID-19
Zeci de site-uri, blocate în Italia. Trafic ilegal de medicamente împotriva COVID-19

Zeci de copii s-au stins în Gambia, iar autoritățile cred că de vină ar fi siropul cu paracetamol care s-a folosit în țară pentru a trata febra. 

Gambia a ordonat marţi importatorilor şi magazinelor să suspende vânzările tuturor mărcilor de sirop cu paracetamol, în timp ce guvernul investighează o legătură suspectă între medicament şi moartea a zeci de copii mici. Joia trecută, şeful serviciului de sănătate al ţării din Africa de Vest a declarat că a lansat investigaţia după ce, la sfârşitul lunii iulie, a fost detectată o creştere a cazurilor de leziuni renale acute în rândul copiilor sub vârsta de cinci ani.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor, cunoscută sub numele de Agenţia de Control al Medicamentului (MCA), a afirmat că nu există date suficiente pentru a justifica interzicerea generală a siropurilor cu paracetamol, un analgezic folosit pentru a trata febra.

Copiii au prezentat mai multe simptome, inclusiv incapacitatea de a urina, febră şi vărsături, care au dus rapid la insuficienţă renală. Nu s-a precizat numele mărcilor, dar autorităţile au anunţat că unele mostre au fost trimise în străinătate pentru testarea controlului calităţii. Săptămâna trecută, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că dovezile nu indicau un efect al paracetamolului, ci mai degrabă o origine infecţioasă, cum ar fi apa poluată, dar au subliniat că există încă multe întrebări fără răspuns, relatează Rador. 

Vezi și 

Pedeapsa cu moartea, legală în Gambia

 

În 2021 a crescut numărul de execuţii şi de condamnări la moarte, arată un raport al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, dat publicităţii marţi.

Au avut loc cel puţin 579 de execuţii în 18 ţări, un bilanţ în creştere cu 20% faţă de anul 2020.

O mare parte din evoluţie a fost cauzată de Iran, care a executat în 2021 cel puţin 314 oameni, faţă de 246 cu un an înainte, bilanţul cel mai ridicat din 2017 până acum. Multe din pedepsele capitale au fost legate de droguri, deşi - arată Amnesty - legile internaţionale nu permit aplicarea acestora decât în cazuri de omucidere cu intenţie.

O altă contribuţie majoră a avut Arabia Saudită, unde numărul de execuţii a fost anul trecut mai mult decât dublu faţă de 2020. Tendinţa continuă şi anul acesta, când au avut deja loc într-o singură zi din martie 81 execuţii.

Ca şi în anii precedenţi, numărul total de pedepse capitale şi execuţii raportat de Amnesty nu include miile de cazuri care au existat probabil în China, precum şi numărul mare din Coreea de Nord şi Vietnam. Impunerea secretului şi restricţionarea accesului la informaţii în aceste state nu permite monitorizarea precisă a execuţiilor; în alte ţări, totalurile înregistrate trebuie considerate doar ca minime, numerele reale fiind posibil mai ridicate.

Execuţiile sunt în continuare sub moratoriu în Gambia, Kazahstan, Malaysia, Rusia şi Tadjikistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel