Zeci de atentate teroriste au fost dejucate de MI5

Eduard Pascu |
Data publicării:

Autoritățile britanice au anunțat că au reușit să stopeze zeci de atentate teroriste puse la cale de extremiști. 

Poliţia şi serviciile de informaţii britanice au dejucat 31 de planuri de atacuri teroriste în ultimii patru ani, a declarat vineri Ken McCallum, directorul general al MI5, agenţia britanică de contrainformaţii, transmite Agerpres care citează Reuters.

Majoritatea acestor planuri au fost puse la cale de extremişti islamişti, dar din ce în ce mai multe sunt organizate de grupuri de extremişti de dreapta, a explicat el.

”Chiar şi în perioada pandemiei, prin care trecem toţi de aproape doi ani, am fost nevoiţi să dejucăm şase comploturi aflate în faze înaintate”, a afirmat McCallum la BBC.

”Aşadar, ameninţarea teroristă pentru Regatul Unit, îmi pare să o spun, este un lucru real şi de durată”, a prevenit şeful MI5.

Cel mai recent atentat a avut loc Westminster a fost un atac terorist care a avut loc pe 22 martie 2017 pe podul Westminster, în Piața Parlamentului și în perimetrul Palatului Westminster din centrul Londrei. Un bărbat a intrat cu mașina în oamenii care traversau Podul Westminster, apoi a atacat cu un cuțit un polițist de la Parlamentul britanic. Atacatorul a fost într-un final împușcat de forțele de ordine.

Atacatorul se numește Khalid Masood, născut in UK sub numele de Adrian Elms intr-o familie interetnică: mamă britanică (17 ani), tatăl probabil din Africa sub-sahariană (după poze). Mama îl creste singură pentru ca 2 ani mai târziu să se căsătorească cu Phillip Ajao (Nigeria). Va folosi toate cele trei nume de familie de-a lungul vieții. Are probleme grave ”cu legea” de la 19 ani, ultima în 2003 când înjunghie o persoană. Se convertește la islam și predă limba engleză în Arabia Saudită, apoi revine in Marea Britanie. Are mai multi copii dintre care 3 cu soția musulmană.

Atentatele din Mare Britanie au readus în discuție imigrația islamică în Europa, respectiv în Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel