Activitatea vulcanică s-a intensificat la primele ore ale zilei de miercuri, la ora locală 02:45 (00:45 GMT), când în urma erupţiei fântâni de lavă au atins înălţimi de 200 până la 300 de metri deasupra vârfului craterului, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).
O scurtă ploaie de lapili - pietricele sau fragmente de lavă expulzate în timpul erupţiei - a început pe versantul superior sud-vestic în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT), a adăugat institutul într-un comunicat.
Din punct de vedere seismic, amplitudinea medie a activităţii a atins valoarea maximă în jurul orei locale 02:00 (00:00 GMT) şi are în prezent la o "valoare constant ridicată".
Locuitorii din zonele limitrofe au resimţit mişcările telurice produse de erupţie, iar în unele oraşe, cum ar fi Paternó, au fost raportate căderi de cenuşă vulcanică, potrivit media locale.
"Localizarea centrului sursei cutremurului se află în zona craterului sud-estic", a indicat INGV.
Conform INGV, norii eruptivi produşi de activitatea vulcanică în curs se vor dispersa în direcţie sud-sud-vestică.
Pentru moment, noua erupţie - în urma căreia materia vulcanică a atins o înălţime estimată la 5.000 de metri - nu afectează operaţiunile de pe Aeroportul Internaţional Vincenzo Bellini din Catania.
Vulcanul Etna, cu o înălţime estimată la 3.403 metri, este cel mai înalt vulcan activ din Europa şi unul dintre cei mai activi din lume.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News