Voturi cumpărate cu 50 euro în Italia. Politicieni arestați, acțiune de amploare

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

O operațiune de amploare a procurorilor din Bari a avut loc în Italia: aceștia au descoperit un sistem foarte bine pus la punct prin care anumiți politicieni beneficiau de voturi care erau cumpărate la bucată: 50 de euro pentru fiecare vot. 

Sistemul ilegal de obținere de voturi contra cost a fost folosit deja de două ori la alegerile locale din Italia. O vastă operațiune a carabinierilor comandamentului provincial Bari, la inițiativa Parchetului, a fost finalizată la primele ore, în această dimineață. 

Printre cei arestați se numără organizatorul sistemului - Sandro Cataldo, soțul Anitei Maurodinoia (consilier regional pentru Transporturi, de asemenea cercetată) și reprezentant al Regiunii Sudului la Centru, dar și primarul din Triggiano, Antonio Donatelli (de asemenea beneficiar al sistemului ilegal). Tot în arest la domiciliu se află și Armando De Francesco, consilier regional. 

Mecanismul de cumpărare a voturilor

 

Există zece măsuri asigurătorii solicitate de Parchetul Bari: un arest preventiv, alte șapte persoane în arest la domiciliu și alte două interdicții ca persoane implicate să se apropie de martori. Procurorii au descoperit o adevără organizație, mascată sub forma unei asociații al cărui singur obiectiv era „corupția electorală”, printr-un mecanism ilicit care a fost folosit la alegerile din 20 și 21 septembrie 2020 în municipiul Grumo Appula și în 3 și 4 octombrie 2021 în municipiul Triggiano.

Procurorii au arătat că un cunoscut politician local a reușit prin respectiva asociație să cumpere voturile alegătorilor pentru scrutinul din Municipiul Triggiano în 2021. Scopul era realegerea în funcție a primarului dar și a altor doi consilieri municipali. 

Asociația oferea 50 de euro pe vot, iar cei care au acceptat "târgul" ilegal, erau nevoiți să predea o copie după actele de identitate, dar și o fotografie cu buletinul de vot.

Verificarea era efectuată de diverși oameni de încredere ai politicienilor, care se aflau permanent în apropierea secțiilor de votare alocate acestora. Aceștia verificau dacă oamenii au mers efectiv la vot, iar la numărătoarea finală verificau corespondența efectivă a voturilor „cumpărate” cu cele plătite. 

Semnificativ a fost ceea ce a fost găsit de carabinieri în seara zilei de 6 octombrie 2021, într-un coș de colectare a deșeurilor  din cartierul San Giorgio din Bari; fragmente de fotocopii ale documentelor de identitate, coduri de identificare personală ale cetățenilor din Triggiano, un număr mare de buletine de vot și pliante de propagandă electorală.

Ancheta a permis de asemenea să se constate că un sistem similar a fost deja aplicat anul precedent, în septembrie 2020, în cadrul scrutinului de la Grumo Appula. În acest caz, rezultatul dorit ar fi fost realegerea consilierului de Securitate și Poliție Municipală de atunci, care este acum arestat preventiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel