Vladimir Putin și Xi Jingping, față în față, la Moscova: Întâlnirea care poate schimba soarta lumii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Liderul Chinei, Xi Jinping, se află, în aceste momente, în vizită la Kremlin, unde discută față în față cu Vladimir Putin. Vizita sa are reolul de a reafirma legăturile dintre Beijing și Moscova. Este prima vizită a lui Xi în Rusia de la începutul invaziei din Ucraina.

Xi Jinping a sosit luni la Moscova într-o vizită de stat de trei zile în Rusia pentru discuții cu Vladimir Putin, primele după începerea invaziei din Ucraina. La finalul călătoriei, președintele chinez este așteptat să aibă o conversație telefonică cu omologul său ucrainean, Volodymir Zelensky. Mișcări importante și fără precedent.

Beijingul a prezentat călătoria drept o vizită de pace și prietenie, în timp ce Rusia preferă să sublinieze că întâlnirea va impulsiona cooperarea strategică dintre cele două puteri. Imaginea lui Xi Jinping alături de Putin la Moscova poate fi interpretată ca un semn de susținere a Chinei pentru regimul rus, cu care împărtășește o viziune multipolară a relațiilor internaționale. Dar Xi se prezintă de asemenea ca un mediator și se întâlnește cu Putin după ce i-a prezentat un plan de pace în douăsprezece puncte care cere încetarea focului în Ucraina și negocieri de pace.

Vladimir Putin și Xi Jingping, față în față, la Moscova

 

Inițiativa chineză nu a convins Occidentul, deoarece, deși documentul cere respectarea suveranității naționale a tuturor țărilor, nu solicită retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean. China solicită renunțarea la mentalitatea Războiului Rece, respinge utilizarea armelor nucleare și cere ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei. Beijingul, care nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, vrea să se prezinte ca un mediator care caută o soluție pașnică la decizia Statelor Unite și a aliaților săi de a înarma Kievul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, care a confirmat vineri această deplasare în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că țara sa "a menținut o poziție corectă și obiectivă cu privire la criza ucraineană". El a descris călătoria drept o "vizită de pace" și a declarat că China "va juca un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace".

Apel către Kiev
După întâlnirea cu Putin, este probabil ca Xi Jinping să aibă o conversație telefonică cu președintele ucrainean. Xi nu a avut niciun contact cu Zelenski de la începutul invaziei rusești, în timp ce a avut cel puțin patru întâlniri prin videoconferință cu Putin și o conversație față în față la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan.

Din Ucraina, biroul președintelui Zelenski a confirmat că pregătirile pentru discuții sunt în curs de desfășurare, dar oficial acest lucru nu a fost confirmat. Totuși, toate indiciile arată că mașinăria diplomatică funcționează la viteză maximă. Anunțul oficial al călătoriei lui Xi Jinping la Moscova a fost făcut public a doua zi după ce miniștrii de externe chinez și ucrainean au avut o conversație telefonică.

Vladimir Putin și Xi Jingping, întâlnirea care poate schimba soarta lumii

 

Ministrul chinez de externe Qin Gang a transmis temerile că "criza va escalada și va deveni incontrolabilă", potrivit comunicatului de la Beijing. Omologul său, Dmitri Kuleba, a folosit Twitter pentru a explica faptul că au discutat despre importanța principiului integrității teritoriale.

Xi, care încearcă să își consolideze rolul de lider pe scena internațională, a ales Moscova pentru prima sa călătorie oficială după ce și-a ratificat cel de-al treilea mandat de președinte în cadrul sesiunii anuale a parlamentului. Dar Xi va ajunge în țara lui Putin după o campanie americană care avertizează, fără dovezi, că China intenționează să trimită arme în Rusia. Acuzații negate de Beijing.

Revista Politico a relatat că companii chineze ar fi trimis în Rusia puști de asalt, drone și veste antiglonț. Informațiile provin de la vamă, iar materialele ar fi fost trimise în Rusia prin Turcia și Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, digitalul recunoaște că cantitățile sunt mici, iar echipamentele pot fi catalogate ca fiind de "dublă utilizare", militară și civilă. Până în prezent, China a avut grijă să nu ocolească sancțiunile pentru a evita probleme pentru companiile sale și pentru a nu se confrunta cu principalul său partener comercial, Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că China a devenit un colac de salvare economică pentru Rusia. În 2022, schimburile comerciale bilaterale au crescut cu peste 34%, iar Beijingul este acum un destinatar important al gazului, petrolului și cărbunelui rusesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel