Vladimir Putin și-a cerut scuze premierului Israelului pentru afirmația lui Lavrov

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul Israelului, Naftali Bennett, a acceptat scuzele preşedintelui rus, Vladimir Putin, referitoare la afirmaţiile controversate ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, despre originile lui Adolf Hitler.

"Premierul Naftali Bennett a vorbit astăzi cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Premierul Israelului i-a prezentat preşedintelui Rusiei o solicitare umanitară de a examina diverse opţiuni pentru evacuarea persoanelor din combinatul Azovstal din Mariupol. Solicitarea a fost făcută ca urmare a conversaţiei pe care premierul Naftali Bennett a avut-o ieri cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Putin a promis să permită evacuarea civililor, inclusiv a civililor răniţi, printr-un coridor organizat de Naţiunile Unite şi de Crucea Roşie", anunţă Guvernul Israelului, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial, relatează Mediafax. 

Într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Naftali Bennett, Vladimir Putin "a atras atenţia asupra chestiunilor umanitare, între care evacuarea civililor din uzina Azovstal (...), realizată în colaborare cu reprezentanţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii", a precizat Kremlinul.

"Armata rusă este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă", a dat asigurări Putin.

De asemenea, a mai spus Putin, Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi la Azovstal să depună armele.

Între timp, un responsabil al ONU a anunţat că un nou convoi al organizaţiei este în drum spre uzina din Azovstal pentru a-i evacua pe civili.

"Astăzi, în momentul în care vorbim, un convoi este în drum spre Azovstal până mâine dimineaţă, în speranţa de a-i recupera pe civilii rămaşi în acest infern întunecat şi de a-i scoate în siguranţă", a declarat secretarul general adjunct al ONU care răspunde de chestiunile umanitare, Martin Griffiths, în cadrul unei conferinţe de presă de la Viena.

O primă operaţiune de acest tip organizată începând de weekendul trecut de ONU şi Crucea Roşie a permis evacuarea a 101 civili din acest imens complex metalurgic unde s-au ascuns civili şi ultimii combatanţi ucraineni care apără Mariupol.

Acest prim convoi a ajuns marţi în siguranţă în oraşul Zaporojie, aflat sub controlul armatei ucrainene, mai la est, la circa 230 km distanţă.

Potrivit lui Martin Griffiths, ONU a escortat de asemenea miercuri peste 340 de civili care voiau să fugă din "diverse cartiere din Mariupol".

Moscova spune că funcționează coridoarele, regimentul Azov spune că Rusia nu-și respectă promisiunea



Mai devreme, Kremlinul a afirmat că aceste coridoare umanitare pentru evacuarea din zonă "funcţionează", dar un comandant al regimentului Azov, care a apără uzina, a afirmat că Rusia "nu-şi respectă promisiunea".

În convorbirea lor telefonică, Putin şi Bennett au vorbit şi despre Holocaust, potrivit Kremlinului, în plină polemică, după ce Moscova a acuzat Israelul că-i susţine pe "neonazişti" în Ucraina.

Potrivit comunicatului, cei doi lideri au discutat despre "importanţa specială" a zilei de 9 mai, dată la care Rusia celebrează victoria asupra nazismului care permite "omagierea memoriei tuturor victimelor" celui de Al Doilea Război Mondial, "inclusiv a victimelor Holocaustului".

Putin ar dori relații bune cu Israelul



În plus, Putin şi Bennett "şi-au exprimat interesul reciproc pentru aprofundarea relaţiilor amicale ruso-israeliene", a subliniat Kremlinul.

Această tentativă de apropiere intervine după o polemică virulentă care a început săptămâna trecută, când şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afimat că Adolf Hitler are "sânge evreiesc", o veche teorie dezminţită de istorici.

Aceste afirmaţii au provocat furia Israelului, care le-a calificat drept "scandaloase, impardonabile" şi "o oribilă greşeală istorică".

Rusia a insistat şi a acuzat marţi Israelul că "susţine regimul neonazist de la Kiev", iar miercuri a dat asigurări că "mercenari israelieni" luptă alături de regimentul Azov, pe care Moscova îl califică drept "nazist", relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel