Vladimir Putin nu va asista la funeraliile lui Mihail Gorbaciov, anunţă Kremlinul

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va asista sâmbătă la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, decedat la vârsta de 91 de ani, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează AFP şi Reuters.

"Ştim că ceremonia principală va fi pe 3 septembrie, precum şi funeraliile, însă agenda preşedintelui nu-i va permite să fie acolo", a declarat Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă, precizând că Vladimir Putin s-a deplasat deja la spitalul moscovit unde a murit Mihail Gorbaciov pentru "a depune flori la sicriul lui".

Miercuri, Kremlinul l-a descris pe Mihail Gorbaciov drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar i-a reproşat în acelaşi timp ''romantismul'' său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident.

Gorbaciov a murit marţi noaptea la vârsta de 91 de ani

 

Reformele sale au anunţat sfârşitul războiului rece, dar au şi grăbit destrămarea Uniunii Sovietice după mai puţin de şapte ani la putere. Respectat în Occident, moştenirea sa în propria patrie este mult mai complicată, mulţi ruşi acuzându-l de turbulenţele pe care le-au declanşat reformele sale şi considerând că scăderea ulterioară a nivelului de trai a fost un preţ prea mare de plătit pentru democraţie.

Dmitri Peskov a mai declarat joi că decizia Uniunii Europene (UE) de a anula regimul simplificat de vize pentru turiştii ruşi este "ridicolă" şi o veste proastă pentru cetăţenii ruşi, conform Agerpres.

 

Rusia ia în calcul posibile contramăsuri: „Aceasta va face situaţia mai dificilă şi pentru europeni"



Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat de asemenea de înţeles că Rusia ia în calcul posibile contramăsuri şi a subliniat că aceasta "va face situaţia mai dificilă şi pentru europeni".

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai anevoios şi mai lung, în contextul invaziei ruse din Ucraina. 

Vezi și:

Funeraliile şi înmormântarea lui Mihail Gorbaciov vor avea loc sâmbătă, anunţă fiica sa, Irina

 

Funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 91 de ani, se vor desfăşura sâmbătă, a anunţat fiica sa, Irina, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, citată de Reuters şi EFE. 

Ceremonia funerară va avea loc în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre. Tot acolo a fost depus şi trupul lui Stalin la moartea acestuia în anul 1953, iar mai înainte şi fondatorul URSS, Vladimir Ilici Lenin, a avut funeraliile în acelaşi loc.  Ultimul politician rus a cărui ceremonie funerară a fost organizată în acea sală este Vladimir Jirinovski, decedat anul acesta în aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel