Viktor Orban: Ungaria susţine statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)

Premierul ungar Viktor Orban a salutat planul guvernului Republicii Moldova de a obţine statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, într-o convorbire telefonică avută joi cu omologul său moldovean, Natalia Gavriliţa, informează MTI.

Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului de aderare, a spus şeful guvernului ungar, potrivit şefului biroului său de presă, Bertalan Havasi.

Cei doi premieri au vorbit şi despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre criza refugiaţilor, menţionând că ambele lor ţări se învecinează cu Ucraina şi ajută sute de mii de persoane care fug din calea războiului, a declarat Havasi pentru MTI.

Orban şi Gavriliţă au lăudat, de asemenea, legăturile istorice dintre ţările lor şi şi-au exprimat sprijinul pentru stimularea în continuare a cooperării bilaterale în domeniul economic şi al formării profesionale, a adăugat Havasi.

Citește mai departe - Dacian Cioloș: Integrarea progresivă în UE, posibilă soluție pentru Ucraina și Republica Moldova

 

Eurodeputatul Renew Europe, Dacian Cioloș, crede că pot fi găsite soluții pentru ca negocierile de aderare la UE să înceapă și cu Republica Moldova și cu Ucraina. El propune o integrare progresivă a celor două țări.

Dacian Cioloș consideră că terminarea războiului din Ucraina nu se poate face decât prin negocieri de pace.

„Personal, cred că Rusia e deja umilită, prin felul în care au decurs ostilitățile în Ucraina, pentru că iată, avem deja câteva luni de când avem un război, practic, pe teritoriul Ucrainei, care a fost atacată de Rusia, Rusia care se considera o mare putere militară în această regiune și care în continuare pierde soldați, pierde chiar conducători ai armatei și nu reușește să avanseze așa cum și-a propus.

Deci Rusia este deja umilită, dar să nu uităm că ucrainenii sunt cei care pierd, la fel, foarte mult, dincolo de migrația masivă, de mișcările masive de populație, refugiați, care continuă să plece, sunt distrugeri masive materiale, pierderi de vieți omenești (...). Terminarea războiului nu se poate face decât prin negocieri de pace și din această perspectivă evident că e nevoie și de oameni politici care să se gândească și la soluțiile de pace, însă în același timp, Ucraina nu trebuie abandonată, trebuie în continuare susținută, pentru că luptă pentru supraviețuirea propriului popor”, a declarat, la RFI, Dacian Cioloș.

Întrebat dacă susține ideea avansată de Emmanuel Macron privind înființarea unei anticamere a UE pentru Ucraina și Republica Moldova, eurodeputatul a pledat pentru o aderare progresivă a acestor țări.

„Eu am avut discuții inclusiv cu Emmanuel Macron și cu alți șefi de stat și de Guvern în ultimele luni pe acest subiect, cu președinta CE noi avem discuții în PE, pentru a găsi soluții. Problema UE, dincolo de opinia personală a unui lider sau altul este că multă lume realizează faptul că atâta vreme cât rămânem pe sistemul de decizie în care toate statele membre trebuie să fie de acord cu o anumită decizie, pentru ca aceasta să poată să fie luată și nu trecem la sistemul majoritar, Uniunii Europene îi e greu să avanseze și să dea dovadă de claritate și eficiență în decizii (...).

Eu cred că pot fi găsite soluții, pentru ca negocierile de aderare să înceapă și cu Republica Moldova și cu Ucraina și în loc de această structură paralelă pe care o propune președintele Franței pe lângă UE, să avem un proces de integrare progresivă în UE, adică țările candidate care negociază aderarea la UE să nu aștepte să beneficieze de statutul de stat membru al UE, până la semnarea tratatului, să putem integra aceste țări candidate pe măsură ce finalizează negocierile unui capitol de negociere, să le integrăm, de exemplu, în Politica Agricolă Comună, apoi în Politica de Coeziune, în Programul Erasmus, să acceptăm libera circulație a forței de muncă și pentru ca aceste țări să vadă beneficiile apropierii de UE chiar și înaintea semnării tratatului de aderare și acordarea statutului de membru deplin al UE”.

 

--------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel