Victimele sclaviei moderne din Regatul Unit dorm pe străzi de rușine

StiriDiaspora Team / 18 oct, 13:52

Bărbaţii care au supravieţuit sclaviei moderne din Regatul Unit dorm pe străzi, iar multora dintre ei le e prea ruşine sau teamă ca să ceară ajutor, a comunicat joi o organizaţie de caritate, potrivit Fundaţiei Thomson Reuters.

Sclavii de sex masculin sunt mult mai reticenţi decât femeile să îşi facă cunoscută situaţia şi sunt adesea percepuţi ca mai puţin dependenţi de ajutor, de aceea rămân izolaţi, fără adăpost şi riscă să cadă din nou pradă traficanţilor, arată organizaţia britanică Hestia. Mai mult de jumătate din cei 218 de foşti sclavi susţinuţi de Hestia în Londra sunt pe străzi şi au fost obligaţi să lucreze la ferme, pe şantiere sau în fabrici de procesare a canabisului, au fost vânduţi pentru sex sau folosiţi ca servitori în case particulare.

Regatul Unit a fost considerat lider mondial în combaterea sclaviei după adoptarea legii din 2015 privind sclavia modernă, care prevede pedepse pentru traficanţi şi măsuri de protecţie pentru victime. Cu toate acestea, în iulie a fost anunţată o revizuire a actului normativ, după critici privind eficienţa luptei cu traficanţii, care par să fie mereu cu un pas în faţa oamenilor legii, arată Reuters. "Adevărul trist este că nu a fost un mare succes pentru ceea ce trebuia să facă - să elimine sclavia", a declarat Fundaţiei Thomson Reuters Klara Skrivankova, manager pentru Regatul Unit şi Europa al organizaţiei de caritate Anti-Slavery International.

Ziua Împotriva Sclaviei

Pe 18 octombrie este marcată Ziua Împotriva Sclaviei, stabilită de parlamentul britanic pentru a atrage atenţia asupra fenomenului. Potrivit Global Slavery Index, indicele internaţional al sclaviei calculat de grupul pentru drepturile omului Walk Free, în Marea Britanie trăiesc cel puţin 136.000 de sclavi, aduşi de traficanţi din ţări cum ar fi Albania, Vietnam sau Nigeria. Numărul estimat în 2013 de guvernul de la Londra este de 10 ori mai mic. Conform unor date oficiale recente, pagubele produse anual de sclavie societăţii britanice se ridică la 4,3 miliarde de lire, singura categorie de infracţiuni mai costisitoare pentru ţară fiind omuciderile.

Săptămâna trecută, ministrul răspunzător de combaterea infracţiunilor, Victoria Atkins, a informat parlamentul britanic că sunt în curs cel puţin 950 de anchete privind sclavia modernă, adică de cinci ori mai multe decât în 2016. Anul trecut, au fost prezentate guvernului, pentru sprijin, 5145 de victime ale fenomenului, faţă de 3804 în urmă cu doi ani. Promotorii drepturilor omului apreciază însă că mulţi sclavi rămân necunoscuţi, de multe ori fiindcă se tem de autorităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.1.0