Vechea termocentrală Doiceşti, cea mai bună locaţie pentru primul reactor nuclear de mici dimensiuni din România

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Vechea termocentrală de la Doiceşti este cea mai bună locaţie pentru primul reactor de mici dimensiuni (SMR) din România, a anunţat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"A fost aleasă cea mai bună locaţie pentru primul SMR din România şi această locaţie este vechea termocentrală de la Doiceşti. Urmează acum să trecem la cea de-a doua etapă, cea a designului reactorului SMR la faţa locului (...) Astăzi facem un nou pas spre independenţa energetică a României", a precizat ministrul Energiei într-o conferinţă de presă alături de secretarul adjunct american al Departamentului pentru Energie, David Turk, şi însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

"Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni. Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională. Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că preşedintele României, Klaus Iohannis, prim - ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre", a subliniat Virgil Popescu.

Tehnologia SMR a NuScale cea mai matură în ceea ce priveşte aprobările, fiind prima şi singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în acelaşi timp şi cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.

Termocentala de la Doicești a obţinut toate calificările necesare în ceea ce priveşte securitatea

 

Referitor la amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, şeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a explicat că acesta a obţinut toate calificările necesare în ceea ce priveşte securitatea.

"În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale", a arătat, la rândul său, Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Potrivit acestuia, echipa Nuclearelectrica, având experienţă de peste 25 ani de operare în condiţii de siguranţă nucleară a uneia dintre cele mai sigure şi performante centrale nucleare din lume, are expertiza, cunoştinţele şi competenţele profesionale necesare pentru a se implica alături de NuScale în prima implementare a unui reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

"Ne-am angajat să oferim în continuare României energie curată, sigură şi la preţuri accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni în România va confirma experienţa ţării noastre şi va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelenţă pentru industria nucleară din România şi un hub pentru regiune în ceea ce priveşte producţia şi asamblarea componentelor şi pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune", a susţinut Cosmin Ghiţă.

La rândul său, John Hopkins, preşedinte şi CEO NuScale, a arătat că anunţul de luni reprezintă un pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.

"Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica în etapa următoare de analiză a amplasamentului şi să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor", a precizat John Hopkins.

În urma selectării amplasamentului, România are potenţialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare, subliniază Ministerul Energiei.

Fiind printre primele ţări care se alătură demersului de independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru susţinerea producţiei şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generaţii de ingineri, se mai arată în comunicatul instituţiei.

"Comunitatea din Doiceşti are, de asemenea, potenţialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an", subliniază comunicatul.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România. La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi. De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

NuScale, primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA

 

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici. Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

"Aceste etape importante vin ca urmare a unei relaţii puternice în domeniul nuclear între România şi SUA, care a început în 1981, când preşedintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unităţii 1 de la Cernavodă", se mai arată în documentul Ministerului Energiei.

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA - o etapă crucială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR. Compania menţine un ritm susţinut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanţului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităţilor de livrare şi punere în funcţiune. NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung şi GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite ţări, cum ar fi: KGHM şi PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu şase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internaţională (JBIC) cu o investiţie strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedeşte interesul internaţional şi confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR, arată sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel