Vatican: 1 Decembrie: Românii, un popor primitor şi solidar

Nicoleta Nicolau / 25 noi 2022, 23:44

Cu salutul şi binecuvântarea papei Francisc, mons. Paul Richard Gallagher a prezidat joi, 24 noiembrie 2022, la Roma, Sf. Liturghie cu ocazia apropiatei Sărbători Naţionale a României. 

Prelatul a scos în evidenţă Evanghelia zilei despre nestatornicia lumii şi, succesiv, a vorbit pentru Radio Vatican de generozitatea românilor în criza refugiaţilor din Ucraina. Adina Lovin, de la Ambasada României pe lângă Sf. Scaun a evidenţiat, printre altele, a 160-a aniversare a diplomaţiei române moderne.

Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Sfântului Scaun pentru Raporturile cu Statele şi Organizaţiile Internaţionale, a prezidat în seara de joi, 24 noiembrie 2022, la Roma, Sfânta Liturghie cu ocazia Sărbătorii Naţionale a României.

Iniţiativa a fost promovată de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi găzduită în bazilica "Sfinţii Doisprezece Apostoli" prin amabilitatea Ordinului Franciscan al Fraţilor Minori Conventuali, potrivit vaticannews.va.

Românii, un popor primitor și solidar

 

La solicitarea Redacției Române Radio Vatican, după Sfânta Liturghie, arhiepiscopul Gallagher și-a exprimat gratitudinea față de toți românii care, în ultimele nouă luni, au primit peste 2,5 milioane de refugiați de război din Ucraina. ”Sunt bucuros să cunosc această realitate”, a afirmat prelatul, ”dar nu mă surprinde. După cum mi-am dat seama din relațiile mele cu românii, dar și vizitând România împreună cu Sfântul Părinte Francisc, este un popor primitor, cu un adevărat simț al solidarității, ceea ce se explică, de altfel, prin suferințele sale din trecut. Desigur, făcând astfel, ne îndeplinim datoria noastră, dar este și bucuria noastră faptul că îi putem primi pe frații și surorile în dificultate, cum sunt acum atât de mulți ucraineni. Probabil că în această iarnă vor mai fi alte persoane de primit și, deci, alte sacrificii de făcut cu generozitate. Rămânem, de aceea, uniți în rugăciune cu ocazia Sărbătorii Naționale și invocăm ajutorul lui Dumnezeu și mijlocirea Preasfintei Sale Maici ca să ne susțină în angajarea noastră creștină. Vă mulțumesc!”.

Diplomația și perspectiva veșniciei

 

La omilia Sfintei Liturghii, prelatul a transmis salutul și binecuvântarea papei Francisc, al cărui pelerinaj în România rămâne ”o amintire vie și prețioasă pentru noi toți”, iar motto-ul acestuia, ”Să mergem împreună!” exprimă simțul unității naționale sărbătorite la 1 Decembrie. Preluând, apoi, Evanghelia zilei (Lc 21, 29-33), în care Isus vorbește de sfârșitul lumii, arhiepiscopul Gallagher a făcut o aplicare a mesajului apocaliptic la activitatea diplomatică, remarcând că în acest an România marchează 160 de ani de la începutul diplomației române moderne.

”Istoria ne învață”, a subliniat el, ”că deciziile bune nu sunt întotdeauna cele care ne oferă un avantaj imediat și pe termen scurt ci, dimpotrivă, cele care țin cont de contextul general”. Mai mult, din punct de vedere creștin, este important a ține cont că toate trebuie considerate ”sub specie aeternitatis”, după celebra expresie a filosofiei scolastice, pentru a nu uita că ”deciziile mele și acțiunile mele vor fi judecate, în cele din urmă, de Dumnezeu” și că e necesar a conecta ”responsabilitatea mea la universal, punând deoparte aspectele spațiale și temporare”.

În această privință, prelatul a amintit de exemplul regretatului cardinal Agostino Casaroli, fost secretar de stat al Sfântului Scaun care, ”prin martiriul răbdării”, a pus bazele așa-numitei Ostpolitik, ”politica de deschidere prudentă față de țările comuniste din Europa Orientală”. ”Numai cel care are privirea îndreptată spre realitățile ultime”, a subliniat mons. Gallagher, ”poate fi deplin un martir, unul care dă mărturie pentru semnificația și speranța care susțin viața umană și însuflețesc întreaga realitate”.

Amintind, în fine, că peste câteva zile începe timpul liturgic al Adventului, prelatul a îndemnat să ne îndreptăm privirea la Fecioara Maria ”care îl așteaptă cu încredere pe Fiul ei și invită să pregătim venirea Domnului cu același spirit. Tradiția consideră România drept Grădina Maicii Domnului, subliniind legătura profundă dintre Fecioara Maria și țara voastră. Ei îi încredințăm poporul român și lumea întreagă”, a spus prelatul la finalul omiliei, ”cerând mijlocirea ei în special pentru pace în Ucraina și în toate țările care suferă din cauza războiului”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0