Valutiștii profită de ucrainenii care vor să schimbe banii în euro. UE promite că ia măsuri 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la o facilitate financiară pentru a permite milioanelor de refugiaţi ucraineni să-şi convertească economiile în valută forte, pentru a-i ajuta să aibă un nou început în Europa, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Peste două milioane de persoane au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei, în 24 februarie, iar numărul ar putea creşte la peste cinci milioane în următoarele săptămâni.

Mulţi dintre ei nu reuşesc să-şi cumpere nici produse de bază deoarece economiile lor în moneda ucraineană (grivna) nu se pot converti în majoritatea ţărilor din Europa, ceea ce înseamnă că nu au mijloace să le schimbe la rate rezonabile, iar traderii fără scrupule profită şi le oferă pentru schimb rate ultra scăzute.

Câţiva oficiali ai BCE, în special din estul blocului comunitar, au cerut joi preşedintelui BCE, Christine Lagarde, o soluţie comună, iar acum banca lucrează la noua facilitate.

"Acesta ar fi mai degrabă un efort umanitar, de bunăvoinţă, decât un instrument de politică monetară, dar suntem dependenţi de legislaţie şi nu putem spune: veniţi, vom converti pentru voi", susţin sursele, care adaugă: "Avem la dispoziţie zile, nu săptămâni, să găsim o soluţie".

Şi liderii UE fac presiuni asupra băncii pentru a acţiona şi au cerut BCE să-şi intensifice eforturile, spun sursele.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţia.

Christine Lagarde a declarat joi că BCE explorează opţiunile sale şi speră în următoarele zile să aibă instrumentele necesare "pentru a sprijini poporul ucrainean şi autorităţile ucrainene".

Problema este că orice conversie pe scară mare va duce probabil la pierderi financiare.

În vremuri normale, BCE ar fi deschis o legătură directă cu Banca Centrală a Ucrainei prin swap sau linie pentru a facilita conversia. Dar astfel de instrumente necesită garanţii pe care Banca Centrală a Ucrainei nu le poate pune la dispoziţie.

Ucrainenii ar putea să-și schimbe banii la un curs favorabil până la o anumită sumă garantată de Banca Central Europeană

 


O opţiune luată în considerare este ca UE să garanteze facilitatea şi să folosească BCE ca facilitator al tranzacţiilor.

Conversia s-ar realiza prin intermediul băncilor centrale, dar sub auspiciile BCE. Ucrainenilor ar putea să li se permită să-şi deschidă conturi în Europa şi să-şi cheltuiască electronic banii în moneda ucraineană până la o limită prestabilită, spun sursele. Acestea adaugă că oficialii BCE sunt sub presiune pentru a stabili rate de schimb favorabile, fiind în discuţie limitele individuale şi mărimea întregii facilităţi.

Problema este urgentă, deoarece refugiaţii sunt victimele unor traderi fără scrupule.

"Unii traderi oferă rate de schimb extrem de nefavorabile, care pot fi percepute ca un fel de cămătărie", a declarat săptămâna trecută ombudsmanul polonez pentru drepturile omului.

Polonia anunță că intervine, fiind asaltată de peste un milion de refugiați ucraineni



În Polonia, ţară care nu face parte din zona euro, Banca Centrală a anunţat deja că va înfiinţa o facilitate de conversie. Ţara se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiaţi ucraineni.

Miercuri, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, a declarat că va fi introdus un sistem care va permite ucrainenilor să vândă grivne, fiind luate în calcul două scenarii. Fie Banca Centrală a Poloniei va cumpăra grivne pe care ulterior le va vinde Băncii Centrale a Ucrainei, fie băncile comerciale vor fi implicate, a doua opţiune fiind mai probabilă.

Şi Banca Centrală a Bulgariei a anunţat că lucrează la o facilitate, în timp ce în România subsidiara locală a Erste Bank permite ucrainenilor să convertească grivne în valoare de aproximativ 400 euro, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel