Vaccinul experimental împotriva cancerului de sân se dovedește a fi sigur în faza 1 a studiilor clinice

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Costurile cancerului vor atinge 25 de trilioane de dolari în următorii 30 de ani, conform unui studiu / Foto: Unsplash
Costurile cancerului vor atinge 25 de trilioane de dolari în următorii 30 de ani, conform unui studiu / Foto: Unsplash

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân în 2020, iar în viață erau peste 7,8 milioane de femei care fuseseră diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani.

Chiar dacă cel mai des, cancerul de sân, apare la femei, aproximativ 1% dintre cancerele de sân apar și la bărbați. Tratamentul cancerului de sân urmează aceleași principii pentru ambele sexe.

"Cancerul de sân nu este o boală unică, ceea ce îl face mai dificil de tratat. Există mai multe tipuri de cancer de sân, iar tratamentele care funcționează bine pentru unele persoane, pot să nu funcționeze la fel de bine pentru altele. De aceea, trebuie să efectuăm cercetări suplimentare asupra bolii, să dezvoltăm tratamente mai blânde și mai inteligente.", a explicat Dr. Kotryna Temcinaite, manager senior de comunicare în domeniul cercetării, conform Medical News Today.

Ce spun noile cercetări conduse de Dr. Mary (Nora) L. Disis, de la Institutul de vaccinare împotriva cancerului de la Universitatea din Washington Medicine, despre vaccinul experimental împotriva cancerului de sân.

 

Studiu de siguranță de fază 1

 

Studiul finalizat a fost un studiu clinic de fază 1, care a urmărit 66 de persoane cu vârste cuprinse între 34 și 77 de ani care aveau cancer de sân ERBB2-pozitiv în stadiu avansat. Cercetătorii au analizat datele de două ori - din ianuarie 2012 până în martie 2013 și din iulie 2021 până în august 2022.

Participanții au fost vaccinați cu doze de 10ug, 100ug sau 500ug de vaccin cu ADN plasmidic în fiecare lună, timp de trei luni. Cercetătorii au măsurat imunitatea din sânge și toxicitatea vaccinului la anumite momente stabilite și au evaluat persistența ADN a vaccinului prin intermediul unor probe de biopsie prelevate de la locul vaccinului la 16 și 36 de săptămâni.

Cercetătorii au remarcat cele mai frecvente efecte secundare asociate cu injecția, 33% au înregistrat simptome asemănătoare gripei, iar 36% oboseală.

Participanții care au primit dozele mai mari de vaccin de 100 μg și 500 μg au demonstrat un răspuns imunitar mai puternic decât cei care au primit doza de 10ug, dar nu a existat nicio diferență semnificativă între răspunsurile imunitare la dozele de 100ug și 500ug.

Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că persistența ADN-ului la locul de injectare a fost mai mare cu cea mai mare doză de vaccin și că această persistență a ADN-ului a fost asociată cu o diminuare mai rapidă a imunității.

 

Tratarea cancerului cu un vaccin

 

Dr. Disis, autorul principal al studiului, a explicat că problema cu tratamentele actuale pentru cancerul de sân este "recidiva bolii după un tratament optim". Ea a spus că boala a recidivat pentru că o cantitate mică de cancer a rămas nedetectată.

"Vaccinurile vor stimula celulele T care pot fi programate să vâneze aceste ultime celule rămase în organism și să le ucidă. Stimularea unei imunități eficiente este singura modalitate pe care o cunosc prin care putem steriliza organismul de toate celulele cancerului de sân."
- Dr. Mary (Nora) L. Disis

"În mod ideal, ar fi minunat să prevenim toate cancerele înainte de a fi nevoie de tratament. Am făcut deja drum cu unele vaccinuri în prevenirea cancerului, cum ar fi vaccinurile împotriva hepatitei B împotriva carcinomului hepatocelular și HPV împotriva cancerului de col uterin", a declarat Dr. Bhavana Pathak, hematolog și oncolog medical certificat de către consiliul de specialitate la MemorialCare Cancer Institute din cadrul Orange Coast Medical Center, California, care nu a fost implicat în studiu.

 

Vaccinul are un "potențial interesant" pentru tratarea cancerului de sân


Dr. Temcinaite consideră că un vaccin are un "potențial interesant" pentru tratarea cancerului de sân. Cu toate acestea, ea a spus că "oamenii de știință trebuie să investigheze ce să includă într-un vaccin, pentru a declanșa răspunsul imunitar potrivit".

Breast Cancer Now finanțează în prezent cercetări pentru a concepe un nou vaccin împotriva cancerului.

Dr. Parvin Peddi, oncolog medical și director al secției de oncologie medicală a sânului la Providence Saint John's Health Center și profesor asociat de oncologie medicală la Saint John's Cancer Institute, California, a mai explicat pentru MNT:

"Acesta este primul studiu, după cunoștințele mele, care examinează un vaccin specific HER2 pentru pacientele cu cancer de sân metastatic HER2 pozitiv care se află în remisie. Deși este un studiu timpuriu și nu a fost comparat direct cu pacienți care nu au primit vaccinul, supraviețuirea pacienților observați în acest studiu este mult mai mare decât cea așteptată în cazul observației."

 

Vaccinuri împotriva altor tipuri de cancer

 

Dr. Disis a declarat că ea crede că există "o șansă bună" ca vaccinurile împotriva cancerului de sân să fie folosite în clinici în aproximativ 5 ani.

"Studiile clinice ale vaccinurilor împotriva cancerului de sân administrate singure sau împreună cu alte tratamente au crescut cu aproximativ 25% în ultimii ani. Există multe grupuri care lucrează la vaccinuri de "următoarea generație" cu tehnologii de administrare foarte eficiente și adjuvanți", a declarat ea pentru MNT.

Dr. Pathak a împărtășit gânduri similare. Ea a numit studiul actual un "element de bază care arată un răspuns imunitar crescut împotriva unor ținte specifice pentru pacienții cu cancer".

Dr. Disis a spus că ea crede că ar putea fi dezvoltate vaccinuri similare pentru a trata și alte tipuri de cancer și că spre asta se îndreaptă viitorul tratamentului cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel