Ursula Von der Leyen anunță economie la energie în UE și includerea Ucrainei în roamingul european de telefonie

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că doreşte includerea Ucrainei în zona liberă de roaming europeană pentru utilizatorii de telefoane mobile, potrivit DPA. De asemenea, se dorește economisirea energiei la orele de vârf. 

''Vom aduce Ucraina în zona noastră liberă de roaming europeană'', a declarat şefa executivului UE în faţa eurodeputaţilor, în discursul său la care asistă şi Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, şi care este primul de la declanşarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie acest an.

Decizia va însemna că utilizatorii ucraineni vor putea telefona, trimite SMS-uri şi naviga pe internet pe echipamentele lor electronice mobile fără niciun cost suplimentar.

Aceeaşi regulă se va aplica şi consumatorilor din UE care călătoresc în Ucraina.

Convorbirile pe telefonul mobil în UE fără costuri adiţionale reprezintă una dintre cele mai populare realizări ale Uniunii Europene, adaugă agenţia de presă germană. 

Totodată, Ursula von der Leyen a precizat că statele UE trebuie să facă economie de energie la orele de vârf. Ea a dat în acest sens exemplul unei fabrici din Italia care începe lucrul mai devreme pentru a beneficia de tarif mai bun pentru electricitate.

De asemenea, șefa Comisiei Europene a spus că Europa a reușit să reducă importul de gaze din Rusia de la 40% la doar 9%. 

von der Leyen: Putin va eșua

 

"Imediat ce trupele ruseşti au trecut frontiera Ucrainei, răspunsul nostru a fost puternic, hotărât şi imediat, şi cred că putem fi mândri de acest lucru. Am reuşit să regăsim puterea interioară a Europei şi vom avea nevoie de ea, pentru că timpurile care ne stau în faţă nu sunt uşoare. Miza este foarte mare, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi întreaga lume. Vom fi încercaţi de cei care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi. E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru, e vorba de autocraţia care se luptă cu democraţia. Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi", a subliniat preşedinta CE.

"Astăzi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip. Acest chip este cel al tuturor bărbaţilor şi femeilor din Ucraina care rezistă în faţa Rusiei", a mai spus ea.

"Îmi amintesc momentul în care Olena Zelenska s-a adunat împreună cu părinţii copiilor ucişi în Ucraina. Am văzut-o pe prima doamnă conducând acest cortegiu de părinţi îndureraţi, care au agăţat clopoţei pe crengile copacilor. (...) Draga mea Olena Zelenska, a fost nevoie de curaj pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar aţi rezistat, s-a ridicat o naţiune de eroi", a mai spus Von der Leyen.

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, asistă în hemiciclul de la Strasbourg la discursul anual privind starea Uniunii Europene susţinut de Ursula von der Leyen, primul de la declanşarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022. Zelenska a fost aplaudată în picioare de eurodeputaţi, în frunte cu preşedinta Roberta Metsola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel