Uraganul Fiona face ravagii în Puerto Rico și se îndreaptă spre Republica Dominicană. Vântul puternic a lăsat fără curent 1,5 milioane de oameni

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Uraganul Fiona face ravagii în Puerto Rico și se îndreaptă spre Republica Dominicană. Vântul puternic a lăsat fără curent 1,5 milioane de oameni / Foto: Unsplash
Uraganul Fiona face ravagii în Puerto Rico și se îndreaptă spre Republica Dominicană. Vântul puternic a lăsat fără curent 1,5 milioane de oameni / Foto: Unsplash

Puerto Rico a suferit pagube "catastrofale" după trecerea uraganului Fion. Cel puțin o persoană a murit din cauza vântului puternic care s-au abătut asupra insulei și a lăsat fără curent electric 1,5 milioane de persoane. În momentul de față, uraganul se îndreaptă spre Republica Dominicană.

Uraganul Fiona a ajuns astăzi în Republica Dominicană, după ce a lovit Puerto Rico și a lăsat cea mai mare parte a insulei fără curent electric.

Republica Dominicană va fi lovită astăzi de "precipitații extrem de abundente", la care se adaugă vânturi de până la 144 km pe oră, potrivit lui Eric Blake, de la Centrul Național de Uragane din SUA. Avertizări de uragan sunt în vigoare pentru cea mai mare parte a părții de est a Republicii Dominicane.

 

Peste 1.000 de persoane au fost salvate din zonele inundate în Puerto Rico

 

Puerto Rico va continua să se confrunte cu precipitații abundente și cu unele inundații care pun în pericol viața, în timp ce furtuna începe să se retragă.

'Pagubele pe care le vedem sunt catastrofale', a declarat guvernatorul Pedro Pierluisi. 'Ceea ce nu ne dorim este pierderea de vieți omenești'.

Cel puțin o victimă a fost raportată până în prezent în Puerto Rico. 

 

Președintele Joe Biden a transmis luni un mesaj către Puerto Rico

 

'Suntem alături de voi și vom trece împreună peste această situație', transmite președintele.

Anterior, președintele a aprobat duminică o declarație de urgență în Puerto Rico.

Aproximativ 90% din Puerto Rico (1,3 milioane de persoane) rămâne în prezent fără energie electrică, deși 75% din infrastructura de telefonie mobilă a țării este operațională, iar spitalele din complexul medical din San Juan au energie electrică și pacienții sunt în siguranță, potrivit unui comunicat al secretarului pentru sănătate al țării.

 

Cea mai mare parte a insulei nu va avea energie electrică probabil timp de câteva zile, potrivit autorităților

 

Porturile sunt închise, iar zborurile de pe principalul aeroport au fost anulate. Școlile publice și agențiile guvernamentale au fost, de asemenea, închise luni.

Rețeaua electrică din Puerto Rico rămâne extrem de fragilă după uraganul Maria, care a aruncat insula în întuneric în urmă cu aproape cinci ani. Acea furtună de categoria 5 a ucis aproape 3.000 de persoane și a lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică. New York, New Jersey și California au trimis primii respondenți în Puerto Rico pentru a ajuta la efortul inițial de îngrijire după furtună.

'Aceste ploi vor continua să producă inundații catastrofale și care pun în pericol viețile oamenilor, alături de alunecări de teren și de noroi în Puerto Rico', a declarat luni Centrul Național pentru Uragane. 

 

Fiona este o furtună de categoria 1

 

Fiona, în prezent o furtună de categoria 1, a atins pământul în Republica Dominicană la ora 3.30 dimineața și este de așteptat să slăbească considerabil pe măsură ce traversează Hispaniola, insula împărțită între Republica Dominicană (RD) și Haiti.

Nu există rapoarte imediate privind răniți în RD, dar furtuna a doborât mai multe linii electrice și panouri publicitare în orașele Punta Cana, La Romana și El Seibo. Aproximativ 800 de persoane au fost evacuate din zonele cu risc ridicat din apropierea râurilor din partea de est a insulei.

În partea de est a RD se așteaptă până la 15 centimetri de ploaie. Puerto Rico a primit aproape 30. Cetățenii din ambele locuri au fost îndemnați în mare parte să rămână în casele lor sau, dacă acestea sunt inundate, să caute un teren mai înalt.

Deocamdată, Turks și Caicos se află sub avertizare de uragan, iar Bahamas ar putea avea condiții de furtună tropicală chiar de marți, dar se estimează că furtuna se va îndepărta de Florida.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică prevede un sezon de uragane peste medie, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel