Uniunea Europeană va majora ajutorul militar acordat Republicii Moldova. Michel: „E un moment crucial“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, se află în vizită în Republica Moldova, unde spectrul unui război care escaladează devine din ce în ce mai real: "Vom spori sprijinul militar", a anunțat el, "este de datoria noastră să vă ajutăm să vă păstrați integritatea teritorială și suveranitatea".

Uniunea Europeană va ajuta Moldova din punct de vedere militar. La câteva săptămâni de la anunțul oficial al cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, președintele Consiliului European, Charles Michel, a zburat la Chișinău pentru a se întâlni cu președinta Maia Sandu și a vizita un centru pentru refugiații ucraineni.

În cadrul unei conferințe de presă comune a celor doi, Michel a explicat: "Continuăm să sprijinim Moldova pe calea reformelor în domeniul statului de drept. Aceste eforturi sunt deosebit de importante în contextul recentei cereri de aderare la UE și vom continua să aprofundăm relația noastră cu dumneavoastră pentru a apropia țara dumneavoastră de UE".

Poziția Moldovei, atât geografică, deoarece se învecinează cu Ucraina, cât și politică, deoarece nu este membră nici a UE, nici a NATO, a dus de ceva timp la speculații privind o extindere a conflictului declanșat de Rusia. Apoi, există regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, care face parte din Moldova și care ar putea juca un rol în orice escaladare.

Uniunea Europeană va majora ajutorul militar acordat Republicii Moldova

 

În timpul conferinței de presă, Michel a anunțat: "În acest an, intenționăm să creștem semnificativ sprijinul nostru pentru Republica Moldova prin furnizarea de echipament militar suplimentar pentru forțele sale". El a adăugat: "Dorim să creștem sprijinul în domeniul logisticii și al apărării cibernetice, dar nu vreau să intru în detalii."

"Acesta este un moment crucial pentru Moldova și pentru Europa", a continuat Michel, "Războiul rusesc a creat durere fără sens, iar Moldova a fost afectată în mod special de acest război, de atacurile cibernetice și de incidentele provocatoare. Din prima zi a invaziei rusești "am fost clari în două chestiuni", a reamintit președintele Consiliului UE, "condamnând agresiunea și primind un număr imens de refugiați ucraineni și suntem pe deplin solidari cu voi".

„Este datoria noastră, în calitate de Uniune Europeană, să vă ajutăm și să vă sprijinim țara, integritatea teritorială și suveranitatea. Această vizită este o oportunitate de a depune mărturie despre eforturile dumneavoastră intense de a găzdui aproximativ 100.000 de refugiați, cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor dintre toate țările", a conchis Michel.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel