Ungaria. Meteorologi, demişi de guvernul Orban pentru o prognoză care a dus la anularea focului de artificii de Ziua Naţională

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Ungaria va furniza un ajutor de 187 de milioane de euro pentru Ucraina drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al Uniunii Europene
Ungaria va furniza un ajutor de 187 de milioane de euro pentru Ucraina drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al Uniunii Europene

Guvernul ungar i-a demis luni pe preşedinta Agenţiei Naţionale de Meteorologie (NMS) şi pe adjunctul ei, la două zile după anularea din precauţie a unui mare foc de artificii prevăzut să aibă loc la Budapesta de Ziua Naţională a Ungariei, informează AFP şi dpa.

Kornelia Radics şi Gyula Horvath au fost demişi din funcţiile lor de ministrul industriei şi tehnologiei Laszlo Palkovics, în subordinea căruia se află agenţia, potrivit unui comunicat al ministerului, care nu oferă alte explicaţii.

Acest anunţ intervine la o zi după criticile apărute în mass-media apropiate guvernului împotriva agenţiei meteo, a cărei prognoză care anunţa furtuni şi rafale de vânt puternice a provocat anularea, sâmbătă, a focului de artificii.

„Ei au furnizat informaţii false în ceea ce priveşte amploarea intemperiilor, ceea ce a indus în eroare echipa operaţională responsabilă de securitate”, a scris publicaţia online Origo.

În 2006, festivităţile din Ungaria au fost îndoliate de o violentă furtună care s-a soldat cu cinci morţi şi mai multe sute de răniţi, semănând panică printre mai mult de un milion de persoane care se adunaseră pentru a privi spectacolul pe malul Dunării.

Agenţia NMS şi-a cerut scuze duminică, invocând „un factor de incertitudine inerent profesiei” de meteorolog.

 

„Ei nu au putut produce prognoza meteo dorită, ei au fost daţi afară”



Într-o reacţie difuzată pe reţeaua socială Facebook, liberalul Andreas Fekete-Győr a ironizat: „Ei nu au putut produce prognoza meteo dorită, ei au fost daţi afară. Nu, aceasta nu este o dictatură din Asia Centrală: aceasta este Ungaria partidului Fidesz”, partid aflat la putere.

Focul de artificii, prezentat drept „cel mai mare din Europa” pentru a celebra „statul milenar ungar” a fost reprogramat pentru 27 august.

Opoziţia a cerut în luna iulie anularea pur şi simplu a acestui foc de artificii, denunţând o „irosire inutilă a banilor”, într-un moment în care guvernul naţionalist al lui Viktor Orban le cere cetăţenilor unguri să facă eforturi pentru a depăşi o perioadă economică dificilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel