Ungaria, condamnată la CEDO, după ce un cetățean respins la graniță s-a înecat în râul Tisa

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ungaria în cazul unui migrant sirian care a încercat să intre clandestin în această ţară în anul 2016 şi care, după ce a fost respins de agenţii de frontieră, s-a înecat în râul Tisa la graniţa cu Serbia, relatează agenţia EFE.

CEDO a considerat că Ungaria a încălcat în acest caz două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cel referitor la dreptul la viaţă şi cel care interzice tratamentele inumane sau degradante, pentru că nu a desfăşurat o investigaţie.

Fratele migrantului sirian este cel care a sesizat instanţa europeană. Cei doi erau împreună atunci când, cu ajutorul traficanţilor, au încercat pe 1 iunie 2016 să ajungă în Ungaria traversând cu o ambarcaţiune râul Tisa venind dinspre Serbia.

Ungaria, condamnată la CEDO, după ce un cetățean respins la graniță s-a înecat în râul Tisa



Potrivit versiunii sale, agenţii de frontieră din Ungaria i-au forţat să se întoarcă în Serbia şi fratele său s-a înecat. În plângerea înaintată la CEDO, el a susţinut că moartea fratelui său a fost o consecinţă a acţiunii poliţiştilor de frontieră ungari şi că autorităţile ungare nu au desfăşurat o investigaţie efectivă asupra celor întâmplate.

Judecătorii europeni i-au dau dreptate şi au condamnat Ungaria să plătească familiei migrantului decedat - familie aflată în prezent în Germania - o despăgubire de 34.000 de euro ca prejudiciu moral şi 5.600 de euro cheltuieli judiciare, potrivit Agerpres.

Vezi mai departe

Polițiștii de frontieră greci, acuzați că se comportă inuman: "Ne-au bătut și ne-au aruncat în plute gonflabile ca și cum eram gunoaie"

 

Două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului acuză Grecia de refulări violente și fierbinți ale persoanelor care încearcă să ajungă în UE. "Ne-au bătut și ne-au aruncat în plute gonflabile ca și cum ar fi aruncat gunoaie", spune un migrant din Siria.

În noaptea de 20 octombrie 2020, bărbați cu cagule au luat cu asalt o mică barcă de pescuit în apropierea insulei grecești Creta. Ambarcațiunea plecase din Turcia cu o zi înainte și se îndrepta spre Italia, dar o furtună a forțat-o să se apropie de coasta grecească în pericol de naufragiu. Imediat ce au urcat la bord, agresorii i-au bătut pe unii dintre cei 190 de bărbați și femei aflați la bord. Majoritatea erau sirieni, însoțiți de câțiva irakieni, câțiva afgani și patru femei somaleze. Erau mai mult de 20 de copii. Aceștia căutau azil în Uniunea Europeană.

Fedaa A., unul dintre ocupanții vasului, își amintește această noapte de teroare. Relatarea sa face parte dintr-o plângere depusă de mai multe victime la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Greciei pentru presupusa returnare la cald a refugiaților (expulzare ilegală fără garanții) care încearcă să ajungă în UE, rele tratamente și abandon în largul mării. Atena, potrivit documentației la care a avut acces EL PAÍS, respinge acuzațiile. La rândul său, Agenția Europeană de Frontieră (Frontex), căreia reclamanții i-au cerut informații, a refuzat să dezvăluie ceea ce știe despre acest incident.

"Eu sunt o persoană legală, nu fac rău nimănui. Nu pot să înțeleg cum am fost bătut într-un mod atât de brutal", spune Fedaa A, o avocat de 38 de ani. "Nu am opus rezistență, eram speriați. Ne-au bătut cu bâte și aveau arme. Au vrut să ne terorizeze", adaugă el despre grupul care a luat cu asalt vasul, bărbați neidentificați, dar care ar fi fost însoțiți de gărzile de coastă grecești, potrivit reclamanților.

Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel