Ungaria. Călătorii trebuie să plătească teste PCR din buzunarul lor la intrarea în ţară sau să stea în carantină. Când intră în vigoare măsura

Andreea Cosma |
Data publicării:

Călătorii care vin în Ungaria, începând de sâmbătă, din ţări clasate în categoria "galbenă" sau "roşie" sub aspectul nivelului de risc de propagare a coronavirusului trebuie să plătească efectuarea de teste PCR sau trebuie să rămână în carantină la domiciliu timp de două săptămâni, a explicat vineri "medicul-şef" al Ungariei, Cecilia Muller, citată de MTI.

Cetăţenii străini proveniţi din ţări "roşii" nu au voie să intre în Ungaria, ci numai cei din ţări din categoriile "galbenă" sau "verde", cei din categoria "galbenă" urmând să se supună aceleiaşi proceduri, a subliniat Muller pe postul de ştiri M1.

La graniţă, călătorii sunt verificaţi şi primesc un certificat roşu care atestă necesitatea carantinei şi pe care trebuie să-l afişeze la intrarea în locuinţă, a explicat responsabilul ungar.

Cei care nu vor să rămână în carantina de 14 zile trebuie să depună o solicitare în acest sens la administraţia locală, contra unui cost de 3000 de forinţi (8,5 euro), şi primesc o adeverinţă în baza căreia pot părăsi carantina pentru a merge la un centru de screening, lista acestor centre fiind disponibilă pe site-ul agenţiei naţionale ungare pentru sănătate publică, cu costul testului specificat de fiecare furnizor în parte, a menţionat ea.

Deplasarea la centrul ales nu se poate face cu transportul public şi purtarea măştii este obligatorie în timpul vizitei la respectivul centru, care are loc pe bază de programare. Rezultatele testelor sunt trimise pe e-mail sau încărcate de laboratoare în sistemul Serviciului de sănătate electronic (EESZT).

Persoanele care vin din ţări "galbene" pot părăsi carantina după primul test PCR negativ, dar tot au obligaţia de a face şi al doilea test. Cei care revin din ţări "roşii" trebuie să rămână în carantină acasă până la al doilea test PCR negativ, a precizat Muller.

Sunt "scutiţi" de carantină călătorii care prezintă la graniţă două teste PCR cu rezultat "negativ", realizate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria şi la un interval de minim 48 de ore între ele, precum şi cei care prezintă un certificat care arată că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele şase luni, a mai spus medicul.

La o conferinţă de presă separată, Cecilia Muller a subliniat importanţa prevenirii apariţiei de focare de coronavirus în ţară, exemplificând procesul de trasare a contactelor la un mic focar raportat la Mezokovesd, în nord-estul Ungariei. Autorităţile sanitare şi poliţia au depistat 334 de persoane din 29 de localităţi din trei judeţe care au avut legături cu cazurile de COVID-10 înregistrate la Mezokovesd, iar din aceste 334 au fost testate pozitiv un număr de 43, doar 16 dintre ele manifestând însă simptomele bolii, dintre care doar 5 au necesitat spitalizare. Din totalul de 334 de persoane, 260 au ieşit deja din carantina oficială la domiciliu, şi cum ultimul caz pozitiv a fost detectat pe 23 iulie se poate spune că focarul din Mezokovesd a fost oprit, a spus Muller.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel